Spaarrekening openen voor uw kind? Let dan hier op

De keuze op het gebied van kinderspaarrekeningen is enorm. De ene bank biedt bijvoorbeeld maximale vrijheid, en de andere bank de hoogste rente. Waar moet u op letten bij het openen van een spaarrekening voor uw kind?

Welk soort spaarrekening het beste past, hangt samen met uw doel en de tijd waarbinnen  u dat doel wilt bereiken. Wilt u sparen voor later, zodat uw kind in de toekomst een mooi startkapitaal heeft voor een studie, wereldreis of rijbewijs? Of wilt u liever een spaarrekening die uw kind tijdens het opgroeien zelf kan gebruiken zodat hij of zij leert omgaan met geld? Voor beide doelen geven we advies.

Doel: sparen voor later

Als u spaart voor de toekomst van uw kind, kunt u een spaarrekening kiezen waarbij u het geld voor langere tijd vastzet. Over het algemeen geldt: hoe minder flexibel de voorwaarden, hoe gunstiger de rente. Dat is natuurlijk aantrekkelijk, maar het is vooraf wel handig om te bedenken of u het geld in de tussentijd écht niet nodig heeft. Soms brengen banken kosten in rekening als u toch geld wilt opnemen.

Veel banken hebben een (kinder)spaarproduct voor de lange termijn. RegioBank heeft Zilvervloot Sparen, een laagdrempelige manier om een mooi startkapitaal voor uw kind bij elkaar te sparen. U legt maximaal € 600 per jaar in. Op de achttiende verjaardag van uw kind krijgt hij of zij bovendien een bonus over de inleg van 1% per volledig spaarjaar. Met een maximum van 10%. Lees meer over Zilvervloot Sparen.

Doel: sparen voor nu

U wilt natuurlijk graag dat uw kind goed met geld leert omgaan. Met een speciale kinder(spaar)rekening kunt u dit stimuleren. Bij het openen van een kinder(spaar)rekening ontvangt uw kind vaak een welkomstgeschenk, zoals een knuffel of een spaarpot. Ook ligt de spaarrente vaak net iets hoger dan bij gewone spaarrekeningen.

Voor dit type spaarrekeningen is er genoeg aanbod bij Nederlandse banken. Zo biedt RegioBank JongWijs, voor alle kinderen van nul tot achttien jaar. JongWijs begint met een spaarrekening. Na de achtste verjaardag van uw kind komt daar een betaalrekening bij, eventueel inclusief betaalpas met weeklimiet. Ook krijgt uw kind handige tips over geld. Lees meer over JongWijs.

Extra tip: let op de belasting

Opent u een spaarrekening op naam van uw kind? Dan ziet de Belastingdienst het geld dat u daarop stort als een schenking. Kijk op de website van de Belastingdienst tot welk bedrag u jaarlijks belastingvrij mag schenken. U kunt ook op eigen naam sparen voor uw kind en het geld op een later moment in een keer schenken. Vraag uw Zelfstandig Adviseur naar de voor- en nadelen van beide opties en meer tips.

De adviseurs van Arnold van Hooft helpen u graag bij het openen van een spaarrekening uw (klein)kind. Neem contact met ons op!