Prinsjesdag: wat verandert er voor u als huiseigenaar?

Gaat u in 2019 een huis kopen, een klusjesman inhuren om uw woning te schilderen of zonnepanelen op uw dak leggen? Dan is het slim om op de hoogte te zijn van de plannen die de regering op Prinsjesdag presenteerde. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor huiseigenaren op een rij.

De NHG-grens gaat omhoog

Goed nieuws! Bent u van plan in 2019 een woning te kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In 2019 wordt de NHG-grens verhoogd van € 265.000 naar waarschijnlijk € 290.000 euro. Het exacte bedrag wordt later dit jaar bekend gemaakt. Concreet betekent dit dat u in 2019 dus een duurdere woning kunt kopen met NHG dan in 2018. Met NHG heeft u – onder voorwaarden – een vangnet als u de maandlasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld omdat u uw baan kwijt bent geraakt, of in een echtscheiding zit.

De hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Eigenlijk is een hypotheek niks anders dan een lening. Over deze lening betaalt u hypotheekrente, en deze rente is aftrekbaar van de belasting. Hypotheekrenteaftrek is ooit door de overheid bedacht om huizenbezit te stimuleren. Toch is de regering van plan de hypotheekrente de komende jaren af te bouwen. Huiseigenaren mogen dus steeds minder hypotheekrente aftrekken van de belasting. In 2019 gaat het maximale aftrektarief met een half procent omlaag naar 49%. De komende jaren zal dit steeds verder dalen, naar 37,05 % in 2023.

Het lage BTW-tarief stijgt

In Nederland hebben we twee BTW-tarieven: een hoog tarief van 21%, en een laag tarief van 6%. In 2019 zal het lage tarief stijgen naar 9%. Dit betekent waarschijnlijk dat de schilder of stukadoor u dit hogere BTW-tarief in rekening zal brengen. En dat klusjes laten uitvoeren aan uw woning in 2019 dus iets duurder zal uitvallen.

Het eigenwoningforfaitpercentage daalt

De belastingdienst ziet een eigen woning als een vorm van inkomen. Daarom betaalt u over uw woning belasting. Deze belasting noemen we het eigenwoningforfait. De hoogte van het eigenwoningforfait wordt bepaald door de WOZ-waarde van uw huis. In 2019 daalt het eigenwoningforfaitpercentage voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.060.000: naar verwachting van 0,7% in 2018, naar 0,65% in 2019. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning zal in 2019 naar verwachting tussen de 7,5 en 9,5 % stijgen.

De energierekening gaat omhoog

Nederland wil van het aardgas af. Daarom zal in 2019 de energiebelasting op gas stijgen. Daarnaast zal de energierekening hoger uitvallen door de Opslag voor Duurzame Energie (ODE). Deze duurzaamheidstax is een belasting die u betaalt per kWh elektriciteit of m³ gas. Met het verhogen van de belastingen wil de overheid de aanschaf van duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, stimuleren. De adviseurs van Arnold van Hooft kunnen u de wijzigingen eenvoudig toelichten, neem contact met ons op!