Opknaphuis op het oog? Maak werk van energiebesparing!

Als u op huizenjacht bent, komt u vast wel eens een opknappertje tegen. Een pittoresk huisje, vol mogelijkheden om er uw droompaleisje van te maken. Een mooi project voor wie graag de mouwen opstroopt. Heeft u niet genoeg geld op de bankrekening voor zo’n grote verbouwklus? Kijk dan eens naar de extra hypotheekruimte die u kunt krijgen als u investeert in energiebesparende maatregelen.

Sinds 2018 mag u nog maar 100 % van de aankoopwaarde van uw huis lenen. Dat betekent dat u eigen geld nodig heeft als u een huis gaat kopen. Bijvoorbeeld om alle bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notaris- en advieskosten, te financieren.

Meer lenen voor de verbouwing?

Extra geld lenen in uw hypotheek om een verbouwing te betalen is dus meestal niet meer mogelijk. Behálve als u de extra lening gebruikt om uw huis energiezuiniger te maken. Die keuze is vaak heel aantrekkelijk. Want door de lage hypotheekrente wordt het dan een erg betaalbare lening. Dus kan het interessant zijn om bijvoorbeeld de vervangingskosten van de cv-ketel in de hypotheek op te nemen. Handig als uw verbouwingsbudget niet zo groot is, want zo houdt u spaargeld over voor andere aanpassingen.

Er is wel een ‘maar’: de lening voor de energiebesparende maatregelen is aan een maximum gebonden. De totale leensom mag niet hoger zijn dan 106% van de waarde van het huis ná de verbouwing.

Rekenvoorbeeld

U wilt een huis kopen van € 240.000. Het maximale bedrag dat u in 2018 mag lenen bedraagt dan € 240.000 (100%). De waarde van het huis na de energiebesparende verbouwing wordt getaxeerd op € 245.000. Het bedrag dat u mag lenen is nu € 259.700 geworden (106% van 245.000). Dat is een verschil van € 19.700.

Welke energiebesparende maatregelen mag u meefinancieren?

U hoeft niet meteen ingrijpend te verbouwen als u extra wilt lenen in de hypotheek. Dubbelglas laten plaatsen is óók een energiebesparende maatregel. Hieronder zetten we voor u op een rij wat de meest voorkomende bespaaroplossingen zijn die u kunt meefinancieren in de hypotheek.

  • HR-ketel
  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Dak-, vloer- en muurisolatie
  • Dubbel glas (HR++)

Bewaar de bonnetjes!

Helaas wordt de extra lening niet zomaar op uw rekening bijgestort. Het bedrag wordt eerst in een bouwdepot gestald. Pas als u de factuur van de aankoop en installatie laat zien, krijgt u het geld overgemaakt. Maar dat heeft wel als voordeel dat u geen rente betaalt over het bedrag dat nog niet uit het bouwdepot is overgemaakt.

Bent u van plan om een huis te kopen en meteen te investeren in energiebesparende maatregelen? Dan geeft uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft u graag advies over uw mogelijkheden. Plan een vrijblijvend gesprek in.