Nationale Hypotheekgarantie in 2019: zo werkt het

Als u een hypotheek wilt afsluiten, is het prettig als dat kan met Nationale Hypotheekgarantie. Niet alleen krijgt u dan bescherming als u buiten uw schuld de lasten niet meer kunt betalen, u ontvangt ook een korting op uw hypotheekrente. Een hypotheek met NHG is wel aan een maximum gebonden. Maar goed nieuws: dat maximum stijgt in 2019.

Wat is de maximale koopsom voor een huis met NHG in 2019?

Vanaf 2019 mag een huis maximaal € 290.000 kosten om een hypotheek met NHG te krijgen. Dat is 25.000 euro meer dan in 2018 (€ 265.000). De woningprijzen zijn vorig jaar verder gestegen. De hogere kostengrens voor NHG sluit bij deze ontwikkeling aan.

In 2019 mag u maximaal 100% van de woningwaarde lenen (koopsom of taxatiewaarde: het laagste bedrag geldt). Dit betekent dat de maximale hypotheek met NHG dus gelijk is aan de maximale koopsom. De maximale NHG-hypotheek is in 2019 dus ook € 290.000.

Er is één uitzondering. Als u van plan bent om te investeren in energiebesparende maatregelen voor uw nieuwe huis, dan kunt u een hogere NHG-hypotheek krijgen: maximaal € 307.400 (106% van de woningwaarde van uw nieuwe huis).

De kosten voor NHG dalen iets

Sluit u een hypotheek met NHG, dan betaalt u daarvoor een premie. Sinds 2014 is de premie -1% over de hoogte van uw hypotheek- ongewijzigd gebleven. Best een flink bedrag, als u het vergelijkt met bijvoorbeeld 2005/2006. Toen betaalde u voor een hypotheek met NHG 0,28 %.

NHG verlaagt de premie voor 2019 naar 0,9%. Dit heeft te maken met het feit dat het al een aantal jaren goed gaat op de woningmarkt. Dat bedrag mag u overigens aftrekken bij uw aangifte van de inkomstenbelasting. Uw Zelfstandig Adviseur kan u daar alles over vertellen.

Wat zijn de voordelen van een hypotheek met NHG?

Voor een hypotheek met NHG betaalt u een premie, maar daar staat ook iets tegenover. De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) biedt u financiële bescherming als u buiten uw schuld om de woonlasten niet meer kunt dragen. Bijvoorbeeld door onvrijwillige werkloosheid, wanneer u arbeidsongeschikt raakt of als u gaat scheiden.

De financiële bescherming kan inhouden dat uw schuld wordt teruggebracht tot een niveau waarop u de maandelijkse lasten wél kunt dragen. Als in een uiterste geval het huis gedwongen wordt verkocht met verlies, dan betaalt de NHG dat verlies aan de geldverstrekker. Als geldlener houdt u dus minder restschuld over.

Onze zelfstandige adviseurs van Arnold van Hooft vertellen u graag meer over de nationale hypotheekgarantie. Neem contact met ons op of loop even binnen bij ons!