De meeste woninginbraken vinden overdag plaats. Dit weerspreekt het karakteristieke beeld van de dief die in de nachtelijke uren ongezien zijn slag slaat. Ook de manier van binnendringen is vaak weinig geavanceerd, bijvoorbeeld gewoon via een open raam. Hoe kunt u voorkomen dat u het project wordt van een gelegenheidsdief?
Vaak zijn het de kleine dingen die ervoor zorgen dat een inbreker juist kiest voor uw woning. Gelukkig is daar gemakkelijk iets aan te doen, zonder dat het u veel geld kost.
Vijf tips voor een inbraakproof huis
- Kies voor lage beplanting Metershoge coniferen die het huis omringen, maken het stuk gemakkelijker om ongezien in te breken. Kiezen voor lage beplanting die het huis zichtbaar maakt vanaf de straatkant is dan ook veiliger.
- Waardevolle spullen uit het zicht Het klinkt logisch. Toch is het niet voor iedereen een automatisme om zaken als smartphones, portemonnee’s of laptops uit het zicht te leggen. Juist deze kleine en makkelijk mee te nemen items zijn diefstalgevoelig. 3. Langer weg? Zorg voor een ‘bewoond huis’ Gaat u langer weg, vraag dan uw buren of ze uw huis ‘bewoonbaar’ willen maken. Een stapel post maakt het voor inbrekers bijvoorbeeld aantrekkelijker om hun slag te slaan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor gordijnen die de hele dag dicht blijven.
- Wapen u tegen cilindertrekken Goede sloten zijn een belangrijk wapen tegen diefstal. Zo maakt een goed slot het zogenoemde cilindertrekken onmogelijk. Een techniek waarbij de cilinder die uit het slot steekt eruit wordt gebroken. Vraag bij het kopen van sloten na in hoeverre deze voldoen aan de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 5. Home automation Wilt u uw buren niet lastig vallen? Geen nood. Met de techniek van vandaag kunt u op afstand uw huis een bewoonde indruk geven. Bijvoorbeeld met een app waarmee het licht te bedienen valt. Of het geluidssysteem waarmee u tijdens de vakantie thuis muziek uit de speakers laat komen. Een meer traditionele lamp met tijdschakelaar voldoet uiteraard ook.
Merk waardevolle spullen
Markeer waardevolle spullen met uw naam en adres en maak er foto’s van. Hiermee voorkomt u geen inbraak. Wel zorgt het ervoor dat er geen onduidelijkheid bestaat over het eigenaarschap. Vat de politie de dader in zijn kraag, heeft u sluitend bewijs dat het uw spullen zijn. Ook is de informatie handig bij het eventueel claimen van gestolen waar op de inboedelverzekering.
Test uw kennis over inbraakpreventie
De meeste inbrekers hebben geen wekenlange voorbereiding, op zoek naar geschikte woningen om in te breken. Het komt vaker voor dat ze met licht gereedschap door de wijk struinen, op zoek naar de kans van het moment. Wilt u weten wat de motieven van een inbreker zijn en hoe deze te werk gaat? Test uw kennis over inbraak en beveiliging.
Overzicht inbraken in uw wijk
De Politie houdt de inbraken per buurt bij. U kunt opzoeken welke meldingen er in uw omgeving zijn geweest op deze politiewebsite. Ook staat er aanvullende informatie bij, zoals de wijkagenten die actief zijn in de buurt.