Maak een vliegende start met de starterslening

Wilt u een huis kopen? Dat kost dan gemiddeld 308.000 euro, rekenden het CBS en het Kadaster uit met de cijfers van 2019. Bedragen die nog altijd stijgen. Voor veel mensen inmiddels een te hoog bedrag om te financieren. Zeker voor jongeren die aan het begin van hun carrière staan. Daarom kennen veel gemeenten de starterslening.

Het principe van die starterslening is eenvoudig: tot zo’n 20% van de koopsom kunt u extra bijlenen. De eerste drie jaar betaal je daar geen rente en aflossing over. Daarna wordt bekeken of de nieuwe maandlasten wel zijn op te brengen. Lukt dat nog niet helemaal, dan wordt de maandlast bepaald op basis van het inkomen.

Lening in twee delen
Om ervoor te zorgen dat kopers toch recht blijven houden op hypotheekaftrek, bestaat de starterslening uit twee delen. Het andere deel is een combinatielening. Hoe dat precies zit leggen we graag een keer uit bij de koffie (en op anderhalve meter afstand). Maar het komt erop neer dat u dus drie jaar lang geen geld kwijt bent aan rente en aflossing. En met het extraatje van 20% is meestal het verschil overbrugd tussen de koopprijs en de maximale hypotheek. Interesse? Neem contact op met uw Zelfstandige Adviseur van Arnold van Hooft.