Een energiezuinig huis in drie stappen

Met een energiezuinig huis bespaart u tot wel 35% op uw energiekosten. Ook woont u in een comfortabel huis, dat ‘s winters warm blijft en ‘s zomers koel is. Met deze tips ontdekt u of verduurzamen ook haalbaar is voor u, wat de kosten zijn en hoe u de financiering regelt.

Wat is een energiezuinig huis?

In een duurzaam huis verbruikt u relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning. Dat is goed voor uw portemonnee én het milieu. Dubbele beglazing, en isolatie van muren en vloeren zorgen dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Vooral als u een oud huis energiezuinig maakt, zult u dat terugzien op uw energierekening. Is uw huis al goed geïsoleerd? Dan kunt u een stapje verder gaan en zelf energie opwekken. Zonnepanelen op het dak of een warmtepomp in de tuin zorgen namelijk óók voor een lagere energierekening.

 

Stap 1: Check hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken

Van zonnepanelen tot isolatie: er zijn allerlei manieren om uw huis duurzaam te verwarmen of koelen. Benieuwd welke maatregelen u kunt treffen voor een energiezuinig huis? Ga dan naar slimwoner.nl. Hier kunt u terecht voor onafhankelijk advies over het energiezuinig maken van uw huis.

Met de woningtest weet u in 5 minuten welke maatregelen u kunt treffen om uw huis energiezuinig te maken, hoeveel ze kosten en hoeveel energie u ermee bespaart.

Doe de woningtest

Zo werkt de test:

  • Vul uw postcode en huisnummer in, zodat Slimwoner uw gegevens uit het Kadaster kan halen.
  • Voor het beste resultaat voert u uw energiekosten in. Kunt u uw energierekening niet vinden, of weet u nog niet welke kosten u gaat maken, omdat u een nieuwe woning heeft gekocht? Geen probleem, Slimwoner kan ook rekenen met een gemiddelde.
  • Slimwoner geeft u nu een overzicht van de energiebesparende maatregelen die u kunt nemen in uw huis, de kosten en terugverdientijd ervan.

Let op: de kosten zijn een schatting. Wilt u meer duidelijkheid, dan kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de test? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag op weg.

Stap 2: Regel de financiering van uw energiezuinige huis

U weet nu welke maatregelen u kunt nemen om uw huis energiezuiniger te maken. Ook weet u wat de kosten zijn. Maar weet u ook hoe u die maatregelen gaat financieren? Een paar tips.

Gebruik spaargeld om uw huis energiezuiniger te maken

Heeft u wat spaargeld achter de hand? Ontdek met de bufferberekenaar van Nibud  of het een goed idee is om dat spaargeld te gebruiken voor het energiezuinig maken van uw huis. Dankzij het Nibud rekent u snel uit of u voldoende spaargeld heeft om de maatregelen uit te voeren, zonder dat u uw buffer opmaakt.

Neem een extra hypotheek om uw huis energiezuinig te maken

Gaat u een huis kopen en wilt u het meteen energiezuiniger maken? Dan kunt u tot € 9.000 extra lenen. Aan deze extra leencapaciteit zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mag het totaalbedrag niet hoger zijn dan 106% van de marktwaarde van uw nieuwe huis. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hier meer over vertellen.

Financier de kosten van een energiezuinig huis met een lening

Geen spaargeld of nieuwe hypotheek? Energiebesparende maatregelen in uw huis kunt u ook financieren met de energiebespaarlening, een initiatief van het Nationaal Energiebespaarfonds. Bekijk op ikinvesteerslim.nl of u in aanmerking komt.

Krijg een deel van de kosten terug met een subsidie

Wist u dat sommige gemeenten hun inwoners steunen bij het energiezuiniger maken van hun huis? Dankzij subsidies kunt u een deel van de kosten terugkrijgen. Bekijk op energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies er zijn in uw gemeente.

Kies voor huur of huurkoop als bovenstaande vormen van financiering niet haalbaar zijn

Zijn bovenstaande tips financieel niet haalbaar? Dan is huren of huurkopen misschien een goed alternatief. U hoeft dan geen grote investering in een keer te doen, maar spreidt de kosten. Bovendien regelt de aanbieder voor u de installatie, reparatie en verzekering van de energiebesparende maatregel(en). Meer weten? Lees de tips op slimwoner.nl.

Stap 3: Vraag advies over het energiezuinig maken van uw huis

Als u de eerste twee stappen heeft gevolgd, bent u al een stuk wijzer. Heeft u nog vragen over de financiering van het energiezuinig maken van uw huis? Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag verder. Neem de resultaten van de woningtest mee naar het gesprek.