Hypotheek in 2019? Dit gaat er voor u veranderen!

Heeft u een hypotheek of gaat u een huis kopen? In 2019 zijn de regels voor hypotheken opnieuw aangepast. Zo is de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd en kunt u extra lenen voor een energiezuinige woning.

De veranderingen als u in 2019 een huis gaat kopen

  • Hoeveel u kunt lenen voor een huis, wordt vooral bepaald door uw jaarlijkse inkomen. In 2019 stijgen de lonen iets, dus wellicht valt uw maximale hypotheek ook hoger uit. Als u samen met uw partner een huis koopt, telt het tweede inkomen voor 70% mee. Net als in 2018 kunt u niet meer lenen dan het bedrag dat u betaalt voor het huis. Uw Zelfstandig Adviseur kan uitrekenen wat u maximaal kunt lenen.
  • De maximale koopsom voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt flink hoger: € 290.000 ten opzichte van € 265.000 in 2018. Dat komt doordat de huizenprijzen nog steeds stijgen. Met een investering in energiebesparende maatregelen kunt u zelfs tot € 307.400 lenen met hypotheekgarantie. Nog een voordeeltje: de borgtochtprovisie (de ‘kosten’ van NHG) gaat met 0,1 procentpunt omlaag naar 0,9%. Dat kan u zo een paar honderd euro schelen als u een hypotheek met NHG afsluit.

De veranderingen als u al een hypotheek hebt

De hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar iets meer beperkt. In 2019 kunt u maximaal 49% van de hypotheekrente aftrekken voor de belasting. Daar merkt u overigens pas iets van als uw inkomen in het hoogste tarief van de inkomstenbelasting valt. Dit jaar ligt die grens op € 68.507. Vanaf 2020 gaat het maximale aftrekpercentage versneld omlaag. In 2023 is de hypotheekrenteaftrek waarschijnlijk gedaald tot 37,05%.

Als u gaat verhuizen

Bent u van plan om uw huis te verkopen en kijkt u tegen een restschuld aan? Sinds 2018 zijn de regels voor financieren van de restschuld in de nieuwe hypotheek strenger, waardoor u minder kunt lenen. Voorheen kreeg u ook renteaftrek voor de restschuld, wat voor lagere maandlasten zorgde. Per 1 januari is er geen renteaftrek mogelijk voor een financiering van de restschuld. Dit betekent dat verhuizen met restschuld duurder wordt. Bent u benieuwd naar de gevolgen voor uw verhuizing? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag.

Heeft u verhuisplannen of wilt u voor u het eerst een huis kopen? Neem contact op met een van onze Zelfstandig Adviseurs van Arnold van Hooft. Wij geven u graag inzicht in uw kansen en mogelijkheden.