Hypotheek in 2018? Dit gaat er veranderen!

Heeft u een hypotheek of gaat u volgend jaar een huis kopen? Dan verandert er nogal wat. In 2018 worden de regels voor hypotheken opnieuw aangepast. Meer lenen dan de waarde van het huis is niet meer mogelijk en een restschuld drukt zwaarder op uw leencapaciteit.

De veranderingen als u een huis gaat kopen

  • De belangrijkste wijziging is de maximale hypotheek voor uw huis. Die gaat volgend jaar omlaag. De lening mag niet meer hoger zijn dan het bedrag dat u betaalt voor het huis. In 2017 kunt u nog 1% extra lenen om bijvoorbeeld een deel van de kosten koper mee te betalen. Vanaf 2018 moet u dat met eigen spaargeld betalen.
  • Hoeveel u kunt lenen voor een huis, wordt vooral bepaald door uw jaarlijkse inkomen. Aan de rekensom die daarachter zit, wordt regelmatig gesleuteld. Volgend jaar betekent het dat u met hetzelfde loon iets minder hypotheek kunt krijgen dan in 2017. Uw Zelfstandig Adviseur kan uitrekenen hoe groot het verschil in uw geval is.
  • Voor tweeverdieners worden de leennormen iets verruimd. Het tweede inkomen telt vanaf 2018 voor 70% mee in de berekening voor de maximale hypotheek. In 2017 is dat nog 60%.
  • De maximale koopsom voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt wat hoger: € 265.000 t.o.v. € 245 000 in 2017. Sinds vorig jaar is die grens gelijkgesteld met de gemiddelde woningwaarde in Nederland. Omdat de huizenprijzen in 2017 flink zijn gestegen, wordt ook de grens voor een hypotheek met NHG hoger. Dit is goed nieuws voor veel huizenzoekers die in deze prijscategorie willen kopen. Met een investering in energiebesparende maatregelen kunt u zelfs tot € 280.900 lenen met hypotheekgarantie.

De veranderingen als u al een hypotheek hebt

  • De hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar iets meer beperkt. Volgend jaar is nog maximaal 49,45% van de hypotheekrente aftrekbaar voor de belasting. Daar merkt u overigens pas iets van als uw inkomen in het hoogste tarief van de inkomstenbelasting valt. In 2018 ligt die grens op € 68.507. Het nieuwe kabinet heeft overigens plannen voor een nog snellere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Als die worden uitgevoerd, dan is dat waarschijnlijk pas per 1 januari 2020.

Gaat u verhuizen in 2018?

  • Een belangrijke regel die volgend jaar verdwijnt, gaat over restschuldregeling. Verkoopt u uw vorige huis met verlies, dan kunt u de restschuld meefinancieren met uw nieuwe hypotheek. De rente op dit deel van de hypotheek is 15 jaar lang aftrekbaar als de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. Heeft u al een restschuld? Dan blijft de rente voor die periode aftrekbaar. Verkoopt u uw huis met een restschuld in 2018? Dan kunt u de rente over die lening niet meer aftrekken van de belasting. Dit betekent dat uw netto maandlasten hoger zijn.
  • Voor nieuwe restschuld leningen gelden ook vanaf 2018 strengere eisen. Als gevolg hiervan kunt u minder lenen. Die verschillen kunnen vrij groot zijn. Kijkt u tegen een restschuld aan en wilt u verhuizen? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag.

Nog dit jaar een hypotheek sluiten?

Wilt u nog een hypotheek afsluiten met de regels van 2017? Dan moet de bindende offerte van de hypotheekverstrekker voor 1 januari 2018 binnen zijn. Als u de hypotheek te laat aanvraagt of uw aanvraag opgehouden wordt door ontbrekende documenten, kan het gebeuren dat uw de bindende offerte niet voor 1 januari 2018 in huis hebt. In dat geval gelden de regels voor het nieuwe jaar.

Heeft u verhuisplannen of wilt u voor u het eerst een huis kopen? Neem contact op met uw Arnold van Hooft Adviseur. Wij geven u graag inzicht in uw kansen en mogelijkheden.