Hoe helpt u uw kind bij de verleidingen van apps?

Er zijn duizenden gratis apps. Waardoor uw kind tal van spelletjes kan spelen. Maar welke afspraken heeft u gemaakt met uw kind over in app aankopen? En weten ze wel wat dat is?

De cijfers op een rijtje

In de meeste huishoudens zijn een of meerdere tablets aanwezig. En 86% van de Nederlanders (ouder dan 12 jaar) heeft een mobiele telefoon. Kinderen hebben toegang tot een tablet of mobiel. En ze gebruiken ze vooral om spelletjes te spelen. Er zijn tienduizenden apps. Veelal gratis. Maar er liggen verleidingen op de loer om uw kind toch over te halen tot aankopen.

Wat zijn in app aankopen?

Deze verleidingen zijn verwerkt in zogenaamde in app aankopen. Aankopen om bijvoorbeeld extra levens te krijgen of extra spullen te kopen. En als uw kind heel fanatiek in een spelletje zit, het doel bijna bereikt is en voor € 0,89 dit doel haalbaar is, dan is de verleiding erg groot om tot aanschaf over te gaan, met 1 druk op de knop. Kortom; de verleiding is groot!

Hoe leert u uw kind omgaan met deze verleiding?

U kunt uw kind verbieden om deze apps te downloaden. Alleen leert u uw kind er dan niet mee om te gaan. Verleidingen zijn overal, dus vooral belangrijk dat u met uw kind in gesprek gaat. Leg uit dat als bedrijven iets gratis aanbieden, hier eigenlijk altijd een reden voor is. Bedrijven moeten natuurlijk ook geld verdienen, dus als ze alles gratis weggeven kan een bedrijf niet bestaan. Vandaar dat ze proberen om mensen over te halen tot aan aankoop.

Bewuste aankopen

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw kind niet per ongeluk op de aankoopknop duwt, maar bewust een gedeelte van het zakgeld wil uitgeven. Dan is het goed om hier samen afspraken over te maken. De aankopen worden, zolang uw kind minderjarig is, namelijk van uw bankrekening afgeschreven. Spreek samen af:

  • Of uw kind online aankopen mag doen van zakgeld.
  • Hoeveel geld er mag worden uitgegeven.
  • Of uw kind moet overleggen voordat een aankoop wordt gedaan.

Aankopen onderling verrekenen

Mag uw kind aankopen doen voor een bepaald bedrag? Zet twee aparte potjes neer. Bij voorkeur doorzichtig. Eén potje met de naam van uw kind. Eén potje met uw naam. Iedere keer als er een aankoop wordt gedaan, gaat het geld meteen uit het potje van uw kind naar uw potje. Laat de potjes ook bewust een langere periode staan. Zo blijft voor uw kind zichtbaar hoeveel geld er is uitgegeven.

Extra hulp

Is uw kind nog te jong zijn of wilt u uw kind extra beschermen? Dan kunt u in app aankopen helemaal uitschakelen of een wachtwoord instellen via ‘ouderlijk toezicht’. Zo blokkeert u de mogelijkheid tot aankopen.

Wat kan Arnold van Hooft betekenen voor u en uw kind?

Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij uw Arnold van Hooft Adviseur. Wij helpen u graag.