Huis verkopen? Vraag bij RegioBank gratis uw energielabel aan

Gaat u uw huis verkopen? Vraag dan een energielabel aan voor uw woning. Sinds 2015 is het verplicht om deze te overhandigen aan de nieuwe kopers. Goed nieuws: als klant van RegioBank krijgt u tot 1 januari 2021 de kosten van dit energielabel vergoed.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. De labels hebben een letter van A tot en met G. Heeft uw woning een A-label? Dan heeft u een duurzaam huis. Er is goed geïnvesteerd in bijvoorbeeld isolatie, verwarming en misschien wel zonnepanelen. Huizen met een label G zijn het minst zuinig. Hoe energiezuiniger een woning, hoe beter dat is voor de verkoop.

Sinds 2015 is een energielabel voor de meeste woningen verplicht. Eigenaren én potentiële kopers krijgen zo meer inzicht in het energieverbruik van het huis. Zo stimuleert de overheid huiseigenaren om hun woning energiezuiniger te maken.

Hoe vraag ik gratis een energielabel aan?

RegioBank vergoedt in december van dit jaar het energielabel voor u als klant. Ga naar de website energielabelvoorwoningen.nl en volg onderstaande zes stappen:

Stap 1: Log in met uw DigiD

Stap 2: Controleer de gegevens van uw woning en pas deze eventueel aan

Stap 3: Voeg uw bewijzen toe aan uw online dossier. Welk bewijzen dat zijn, vindt u hier.

Stap 4: U moet een erkende deskundige selecteren die uw bewijs gaat controleren. Kiest u hier ‘Energielabelkoopwoningen’, dan vergoeden wij de factuur. Wij werken samen met Energielabelkoopwoningen.

Stap 5: Kies bij betaalwijze voor ‘betaling per factuur’. Zo weten wij dat u een klant bij ons bent. De factuur komt bij ons binnen en wij betalen voor u de kosten.

Stap 6: Verstuur uw gegevens. De deskundige van Energielabelkoopwoningen controleert uw aanvraag. U ontvangt een e-mail met uw energielabel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ik heb een voorlopig energielabel, geldt dat ook?

De overheid gaf in 2015 alle huiseigenaren een voorlopig energielabel, met tips voor energiebesparende maatregelen. Dit voorlopige label is niét geldig bij de verkoop van uw woning. Het is een schatting op basis van gegevens uit het Kadaster en van andere vergelijkbare huizen. U moet dus alsnog een definitief energielabel aanvragen. Als u dat niet doet, riskeert u een boete tot 405 euro. En dat is zonde, want een energielabel aanvragen kost maar een paar tientjes. Een energielabel is geldig voor 10 jaar.

Hoe krijg ik een beter energielabel voor mijn huis?

Er zijn verschillende manieren om een huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende investeringen:

  • Heeft u een oude cv-ketel? Dan kan dat wel eens dé energieslurper in huis zijn. Vervang hem voor een hoogrendementsketel (HR-ketel) of nog beter: een warmtepomp.
  • Heeft u enkel glas in de ramen? Daar glipt veel warmte door weg. Kies voor dubbelglas of de allerbeste variant: HR ++-isolatieglas.
  • Wilt u flinke meters maken met de verduurzaming van uw huis? Isoleer dan het dak, de gevel, de muren en de vloer.
  • Schaf zonnepanelen aan.

Energielabel aanvragen? Tot 1 januari 2021 betaalt RegioBank de kosten. Neem contact op met uw Zelfstandige Adviseur van Arnold van Hooft voor meer informatie.