Hoeveel geld geeft uw brugklasser uit?

Veel ouders vergeten om geldzaken te bespreken als kinderen naar de middelbare school gaan. Daardoor is er pas een gesprek over geld, als er al iets niet goed is gegaan. Bijvoorbeeld als er teveel geld is uitgegeven of als afspraken niet duidelijk zijn geweest. Als u pas op dat moment met uw kind in gesprek gaat, komt het snel over als een verhoor. En nieuwe afspraken voelen als opgelegde regels.

Ga in gesprek!

Het is belangrijk dat u regelmatig met uw kind in gesprek gaat. Vooral ook zonder specifieke aanleiding. Geef advies over geldzaken en vertel waar ze op moeten letten. Eigen verhalen werken daarbij meestal het beste.

  • Vertel waarvoor u spaart.
  • Leg uit welke afwegingen u maakt.
  • Laat zien hoe u overzicht houdt tussen inkomsten en uitgaven.

En u heeft ongetwijfeld zelf weleens een verkeerde (geld)beslissing genomen. Vertel dit ook aan uw kind. Zo blijft u in gesprek en ziet uw kind dat iedereen fouten maakt.

Welke verleidingen heeft uw kind?

Het moeilijkste van leren omgaan met geld, is om het verstandig uit te geven. Er liggen veel verleidingen op de loer. Vooral op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan, zo blijkt uit het Consumentenonderzoek dat in opdracht van RegioBank is uitgevoerd. Vaak is er een schoolkantine of staat er een snoepautomaat in de hal. Soms ligt de school in de stad of bij een benzinestation, waar leerlingen regelmatig naar toe lopen. En los van de school krijgt uw kind ook te maken met andere klasgenoten die een rol spelen in de keuzes op het gebied van kleding, schoenen en accessoires.

Waarom is het moeilijk om keuzes maken?

Kortom; uw kind moet keuzes maken en dan kan het een uitdaging zijn om de juiste te maken. Stelt u zich de volgende situaties maar voor:

  • Alle (nieuwe) klasgenoten gaan iets kopen. Dan is het moeilijk om niet mee te gaan.
  • Kleine uitgave lijken mee te vallen. Maar kinderen hebben niet in de gaten dat deze kleine uitgaven op jaarbasis kunnen oplopen.
  • Kinderen kunnen al een goed gevulde spaarpot hebben, omdat ze al op jongere leeftijd begonnen met sparen. Maar hierdoor is het minder zichtbaar dat er maandelijks meer geld uit gaat dan er binnenkomt.

Regels maken helpt

Maak gezamenlijke regels over het uitgeven van geld. Regels waar u beide ook echt achterstaat. Denk bijvoorbeeld aan regels wanneer uw kind wel of niet met u moet overleggen over een uitgave. Dit kan bij een afgesproken bedrag zijn of over specifieke uitgaven. Regels wie welke aankopen betaalt; u of uw kind. Denk bijvoorbeeld aan schoolspullen. Maar ook wie de kosten betaalt als er spullen kapot gaan of kwijt raken.

Check de uitgaven

U kunt vervolgens afspreken om wekelijks of maandelijks samen het saldo te checken. Dit kan via Internet Bankieren of de Mobiel Bankieren app. Alle inkomsten en uitgaven staan hier op een rij. Het is meteen duidelijk wanneer er geld bij is gekomen en waaraan er geld is uitgegeven. Is het gelukt om niet teveel geld uit te geven? Geef uw kind een compliment. Is het niet gelukt? Kijk dan samen waar het mis is gegaan en vraag aan uw kind hoe hij of zij dit wil oplossen en in de toekomst voorkomen. Zo leert uw kind het meeste van de fouten die we allemaal weleens maken.