Help! De hypotheekrente gaat hard omhoog!

Groot nieuws in de media: hypotheekrentes blijken ook omhoog te kunnen gaan! Na jarenlange dalingen waren huizenkopers die opgaande lijn niet meer gewend. Toch is er nog geen echte reden voor paniek. Het is niet zozeer de stijging van de rente die kopers dwars zit, maar vooral de hoge huizenprijzen.

In september 2021 kreeg je nog nét geen geld toe als je een hypotheek wilde afsluiten. In die maand bereikte de hypotheekrente het laagste punt: 1,42 procent (op basis van een gemiddelde van meerdere rentevaste perioden). Daarna zette een stijging in, met zelfs 2 procentpunten. Een forse plus ten opzichte van driekwart jaar terug, maar nog altijd niet iets om zenuwachtig van te worden.

De huidige rentestand, rond de 3,5 procent, is vergelijkbaar met die van 2015. Tien jaar terug betaalden huizenkopers 4 tot 6 procent. De kans bestaat dus dat u er nog altijd op vooruit gaat, als u in de tussentijd de rentevaste periode moet vernieuwen.

Rem op de huizenprijzen?
Wil je voor het eerst lenen, dan is de stijging een dompertje. Temeer omdat huizen ‘het nieuwe goud’ zijn: de prijzen zijn geëxplodeerd. Maar een stijgende hypotheekrente kan ook een rem zijn op die prijzen. Iets wat we de laatste tijd al zien gebeuren. De stijging vlakt af, het signaal dat een kentering op de markt eraan komt.

Wilt u weten wat in uw situatie verstandig is? Maak even een afspraak met onze zelfstandige adviseurs van Arnold van Hooft.