Duurzaam wonen? Zo doe je dat!

Steeds meer mensen zien de voordelen van een duurzaam huis: het is beter voor het milieu, met de investering bespaart u op uw jaarlijkse rekeningen en uw woning stijgt in waarde. En natuurlijk is een behaaglijk, warm huis in de winter erg fijn. Een verstandige keuze dus, maar hoe kunt u uw huis het beste verduurzamen? Wij zetten een aantal tips voor u op een rij.

Isoleren van vloer…

Goede isolatie vormt de basis voor een duurzaam huis. Veel huizen zijn wel geïsoleerd, maar slechts met een dunne laag. Wist u bijvoorbeeld dat u veel warmte verliest door de vloer in uw woonkamer? Dit kunt u voorkomen door isolatiefolie aan te brengen tegen de onderkant van uw vloer. Heeft u een kruipruimte onder uw huis, dan is bodemisolatie ook aan te raden. Zo behoudt u meer warmte en vermindert u de luchtvochtigheid met dertig procent. Hierdoor creëert u een gezonder leefklimaat in uw woning.

…tot dak

Warme lucht stijgt op. Vergeet dus niet ook uw dak te isoleren. Hiervoor kunt u vaak hetzelfde materiaal gebruiken als voor gevel of bodemisolatie, namelijk glaswol of steenwol. Ook kunt u kiezen voor natuurlijke materialen zoals hennep. Een aanpassing die uw huis ook duurzamer maakt, is spouwmuurisolatie. Door de ruimte tussen binnen- en buitenmuren – de spouw – op de vullen met isolatiemateriaal kunt u tot wel een derde op uw gasrekening besparen.

Dubbel glas 2.0

Grote kans dat u al dubbel glas in uw woning heeft. Maar kent u ook HR++-glas? Dit ‘Hoog Rendement’-glas lijkt op gewoon dubbel glas, maar heeft in plaats van lucht, gas tussen de twee lagen. Hierdoor isoleren de ramen nog beter; gas heeft namelijk een hogere isolatiewaarde dan lucht. Zo blijft het ook in de winter lekker warm in huis.

Haal het zonnetje in huis

Hernieuwbare energie is de meest duurzame energie. In huis komt vooral zonne-energie van pas. U kunt bijvoorbeeld zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen. Want ook in de winter schijnt de zon. Minder bekend is de zonneboiler: hiermee maakt u gebruik van zonnewarmte om water te verwarmen. Op een goede dag kan het water wel negentig graden worden. Ook kunt u kiezen voor een warmtepomp. Zo’n pomp zet energie uit lucht of grondwater om in warmte. Sommige warmtepompen werken ook samen met zonnepanelen en werken zo extra duurzaam.

Wilt u ook uw woning isoleren? Kijk dan eens op slimwoner.nl voor duurzame tips en aanbiedingen.