Deze factoren hebben invloed op uw hypotheek

U wilt een huis kopen, maar kan dat ook in uw situatie? Ontdek welke zaken invloed hebben op uw hypotheek. We zetten er acht voor u op een rij.

Wel of geen vaste baan

Een baan én een vast contract. Dat is voor alle geldverstrekkers de meest ideale situatie. Heeft u een contract voor bepaalde tijd, dan wordt het al wat spannender. U kunt dan bij uw werkgever een intentieverklaring vragen. Daarin staat dat uw baas de intentie heeft om u in de toekomst wel een vast contract aan te bieden. Onder de voorwaarden dat u op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Meer over een hypotheek bij RegioBank met een tijdelijk contract

Zelfstandig ondernemer

Als zzp’er heeft u meestal een wisselend inkomen. Daarom kijken geldverstrekkers naar uw gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Neem uw jaarcijfers, prognoses, belastingaangiftes en belastingaanslagen altijd mee als u op hypotheekgesprek gaat. Onderneemt u minder dan drie jaar? Bij RegioBank kunt u als zzp’er al na twaalf maanden zelfstandigheid onder voorwaarden een hypotheek afsluiten.

Meer over een hypotheek bij RegioBank als zzp’er

Leaseauto en telefoon

Heeft u een auto met een private leasecontract? Dan wordt deze voor een deel geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. En dat heeft invloed op hoeveel u bij de bank kunt lenen. Ook andere zaken die u least of op afbetaling koopt met een waarde van meer dan € 250, zoals een cv-ketel, tv of telefoonabonnement met daarbij inbegrepen een toestel, worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). En dat kan zomaar betekenen dat u tienduizenden euro’s minder kan lenen.

Als u zakelijk least, heeft dit geen invloed op uw hypotheek.

BKR-registratie: lening, creditcard, krediet, rood staan

Alle leningen van meer dan € 250 en met een looptijd langer dan een maand worden geregistreerd bij het BKR. Zo ook een creditcard, persoonlijke lening, doorlopend krediet en de mogelijkheid om rood te staan op uw betaalrekening. Dit neemt een hypotheekverstrekker mee bij het bepalen van de hoogte van uw hypotheek.

Als u een betaalachterstand heeft, kunt u een negatieve BKR-registratie krijgen. Het kan dan moeilijker zijn om een hypotheek af te sluiten. Een actueel overzicht van uw BKR-gegevens kunt u opvragen via de website van het BKR.

Studieschuld

Heeft u een studieschuld? Dan heeft dit ook invloed op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen. Een studieschuld wegen we minder zwaar mee dan andere schulden. Wel kijken we naar uw oorspronkelijke studieschuld. Het maakt dus niet uit hoeveel u al heeft afgelost.

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het (BKR), net als leningen zonder tussenkomst van een bank. U bent wel verplicht uw schuld te melden bij uw adviseur. Want als we geen rekening houden met deze kosten, dan heeft u kans dat u later in de problemen komt met het betalen van de hypotheeklasten.

Zo houden we rekening met uw studieschuld

Partneralimentatie

Als u alimentatie aan uw ex-partner betaalt, dan wordt dit van uw inkomen afgetrokken bij het bepalen van uw hypotheek. U kunt hierdoor minder geld lenen. Ontvangt u alimentatie? Dan kunt u het bij uw inkomen optellen, zodat u juist meer kunt lenen. Kinderalimentatie heeft  geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek.

Eigen geld

Vanaf 2018 kunt u niet meer dan 100% van de marktwaarde van uw nieuwe huis lenen. De taxateur bepaalt deze marktwaarde. Notariskosten, overdrachtsbelasting bij een bestaande bouw, een eventuele bouwtechnische keuring en alle andere bijkomende kosten zijn dus voor uw eigen rekening en kunt u niet meer meefinancieren. Om een hypotheek te krijgen moet u de bank laat zien dat u deze kosten met eigen geld kunt betalen.

Duurzaam wonen

Als uw droomhuis duurzaam is, dan is er op hypotheekgebied meer mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen voor de aankoop of het verbouwen van een Nulopdemeter-woning. Dat is een woning die meer energie opwekt dan verbruikt. Of wilt u uw droomhuis verduurzamen, bijvoorbeeld met dubbelglas, zonnepanelen of een hr-ketel? Dan kunt u tot € 9.000 extra hypotheek krijgen. Iedere hypotheekverstrekker bepaalt zelf of u in aanmerking komt voor deze extra financieringsruimte, afhankelijk van uw inkomen.

Meer over duurzaam verbouwen

Heeft u uw droomhuis gevonden en bent u benieuwd hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Neem dan contact op de Zelfstandige Adviseurs van Arnold van Hooft.