Hulp bij uw hypotheek van ouders, gemeente of verkoper

U heeft een heel mooi huis op het oog. Maar het is nét iets te duur. Helaas heeft u te weinig eigen geld of inkomen voor de hypotheek. Dan is er soms toch een oplossing. Bijvoorbeeld met een schenking of lening van uw ouders of familie of met hulp van uw gemeente of verkoper. 

Hulp van ouders 

Uw familie mag helpen om uw woning te financieren, door:

 • u een belastingvrije schenking te doen
 • u geld te lenen
 • hoofdelijk aansprakelijk te worden

Uw Zelfstandig Adviseur kan samen met u deze mogelijkheden bekijken.

Een belastingvrije schenking voor uw huis

Willen bijvoorbeeld uw ouders helpen met het kopen van een huis? In 2020 mogen zij eenmalig maximaal € 103.643 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Wel moet u dan voldoen aan deze voorwaarden:

 • U of uw partner is tussen de 18 en 40 jaar.
 • U gebruikt het bedrag van de schenking voor: de aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning of voor de aflossing van uw eigenwoningschuld of restschuld. 
 • Heeft u in het verleden gebruikgemaakt van een verhoogde vrijstelling bij een schenking? Dan gelden er andere bedragen. 
 • Gebruikt u de schenking om uw hypotheekschuld deels af te lossen? Elk jaar mag u bij een Regiobank hypotheek maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel aflossen, zonder dat u een vergoeding hoeft te betalen voor het renteverlies van de bank.
 • U gebruikt het bedrag van de schenking voor:
  • Aflossing van uw eigenwoningschuld;
  • Aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning;
  • Afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming;
  • Aflossing van een restschuld van uw verkochte eigen woning.

Lees meer op Belastingdienst.nl

Een hypotheek of lening bij uw ouders 

U kunt ook een lening afsluiten bij bijvoorbeeld uw ouders voor het kopen van uw huis of voor een verbouwing. U moet dit tegen een marktconform rentepercentage doen. De rente die u betaalt, kunt u onder voorwaarden aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1. Uw hypotheekverstrekker houdt rekening met deze lening, zodat u niet te veel leent. Tip: Maak goede afspraken en leg deze vast bij een notaris. Het laatste wat u wilt, is een misverstand of zelfs ruzie. Zijn er bijvoorbeeld nog andere (klein)kinderen om rekening mee te houden? En wat gebeurt er als jullie relatie stukloopt? Of als een van jullie komt te overlijden? Van wie is het geleende geld en wie betaalt? Lees meer hierover op de site van de Belastingdienst. 

Lees meer op Belastingdienst.nl

Hoofdelijk aansprakelijkheid

Uw ouders kunnen soms hoofdelijk medeschuldenaar worden. Dit wordt wel eens gedaan als u nog niet genoeg inkomen heeft. In dat geval is het een voorwaarde dat uw inkomen normaal gesproken en op termijn wél voldoende is om de hypotheek te dragen. Wat houdt het in het kort in?

 • De hypotheek wordt door u als kind gebruikt. 
 • Uw ouders zijn geen borg of achtervang. 
 • De hypotheekverstrekker kan uw ouders altijd aanspreken om de maandlast of de hele schuld te betalen. 
 • Bij het berekenen van uw hypotheek houden we rekening met de inkomensgegevens van uw ouders meegewogen. 
 • Het inkomen van uw ouders moet hoog genoeg zijn om hun eigen lasten en uw hypotheek samen te kunnen betalen. 
 • De gegevens van uw ouders worden ook getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)

Hulp bij huis kopen door gemeente of verkopende partij

Heeft u niet iemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kan uw gemeente u misschien helpen. 

Starterslening

Voor starters op de woningmarkt bieden ongeveer 200 gemeenten een Starterslening aan. De Starterslening is een aanvullende lening bovenop uw maximale hypotheek voor uw eerste koophuis. Samen mogen ze niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis. Hierover betaalt u de eerste drie jaar geen maandlasten. De voorwaarden verschillen per gemeente. Of uw gemeente een Starterslening aanbiedt, vindt u op de site svn.nl.

Meer over de starterslening

Koopgarant

Met Koopgarant krijgt u korting op de aankoopsom van uw huis van de woningcorporatie of projectontwikkelaar die deze regeling aanbiedt. U heeft de garantie dat de verkoper het huis weer van u terugkoopt als u verhuist. Doordat hij een deel (meestal rond de 30%) van de waardestijging krijgt, verdient hij vaak ook een deel van de korting weer terug. Op opmaat.nl vindt u adressen van aanbieders en hun voorwaarden van koopgarant.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze Zelfstandige Adviseurs van Arnold van. Hooft helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.