De voordelen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wilt u dit jaar een huis kopen of uw hypotheek oversluiten? Mogelijk komt u in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wij zetten de voordelen voor u op een rij.

NHG, hoe werkt dat?

Als u een hypotheek sluit, wordt altijd zorgvuldig bekeken of u de maandlasten nu én in de toekomst goed kunt dragen. Toch kan het gebeuren dat uw inkomen onverwachts terugvalt. Bijvoorbeeld als u werkloos of arbeidsongeschikt raakt, of wanneer uw relatie eindigt. Mogelijk kunt u dan niet langer uw maandelijkse hypotheeklasten betalen.

Kwijtschelding van restschuld na verkoop

In het uiterste geval moet uw huis met verlies verkocht worden. Een restschuld is dan het gevolg. En dat is waar Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) om de hoek komt kijken. Deze stichting ‘achter’ de NHG neemt in bepaalde gevallen en onder voorwaarden uw restschuld bij de geldverstrekker over.  Vervolgens kan de schuld die u bij het Waarborgfonds heeft worden kwijtgescholden. Hiervoor gelden natuurlijk wel enkele voorwaarden: voorwaarden voor kwijtschelding restschuld.

Voordelen van NHG

  • U betaalt meestal een lagere hypotheekrente voor een hypotheek met NHG.
  • U kunt, onder voorwaarden, aanspraak maken op het vangnet van Stichting WEW.

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betaalt u eenmalig een zogenaamde borgsomprovisie van 1% over het totale hypotheekbedrag. Voor een NHG-hypotheek van € 230.000 betaalt u dus eenmalig € 2.300. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Vereisten voor een hypotheek met NHG

Voor een hypotheek met NHG dient u aan enkele voorwaarden te voldoen. Bekijk de voorwaarden bij aankoop. De belangrijkste punten:

  • U kunt alleen een NHG-hypotheek sluiten als het totale hypotheekbedrag, inclusief bijkomende kosten, maximaal € 245.000 is. Ook geldt een maximale woningwaarde van € 231.132. Dit geldt bij de aankoop van een nieuwe woning en bij het oversluiten van uw bestaande hypotheek.
  • Het huis dient uw hoofdverblijf te zijn. Voor een vakantiehuis of tweede woning kunt u geen NHG-hypotheek sluiten.

Overigens wordt de kostengrens per 1 juli 2016 verlaagd van € 245.000 naar € 225.000. Bent u van plan om dit jaar een woning in de prijsklasse € 225.000 à € 245.000 te kopen? Dan kan het verstandig zijn uw offerte-aanvraag vóór 1 juli 2016 in orde te maken.

Wat zijn uw mogelijkheden?

Heeft u vragen over de voordelen en kosten van NHG? Bent u van plan dit jaar een huis te kopen, en bent u benieuwd wat u kunt lenen? Wilt u uw hypotheek wijzigen of oversluiten? Onze adviseurs geven u graag een passend advies. Neem contact met ons op.