Dalende rente: sparen of spenderen?

De spaarrente daalt al jaren en staat inmiddels zelfs bijna op nul. Wat betekent dit voor uw spaargeld? En hoe zit het met de rente bij RegioBank?

We beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: wat gebeurt er met de spaarrente bij RegioBank? Particulieren met een spaarsaldo tot € 25.000 kunnen in elk geval dit jaar nog op een rente van ten minste 0,01% rekenen. En de bank rekent geen negatieve rente voor particuliere spaarders met een spaarsaldo tot € 100.000. Dat geldt ook voor klanten van SNS, ASN Bank en BLG Wonen. Deze banken vallen – net als RegioBank – onder de Volksbank. 

Gezonde reserve 

Positieve rente dus bij de Volksbank. Waarom hier wel? ‘We willen onze klanten blijven stimuleren om een gezonde reserve op te bouwen voor onverwachte uitgaven’, vertelt Patrick Kuijsters, Directeur marketing en digitaal bij de Volksbank. “Het rentepercentage is natuurlijk niet meer wat het ooit was, maar bij de Volksbank draait het niet alleen om geld, maar ook om een beter Nederland. Wij vinden dat iedereen een financieel onbezorgd leven moet kunnen leiden. Mensen die al hun geld op een betaalrekening hebben staan, geven hun geld vaak sneller uit. En stel nou dat de wasmachine én de verwarming er tegelijk mee ophouden? Dan is het goed om voldoende spaargeld achter de hand te hebben.” 

Negatieve rente onaanvaardbaar

Uit recent onderzoek van de Volksbank onder 3.000 spaarders blijkt bovendien dat veel mensen het onaanvaardbaar vinden als een bank negatieve rente voor spaargeld invoert. Het druist in tegen de nationale spaarmentaliteit. ‘Ik ben hartstochtelijk spaarder, maar dat levert straks dus niets meer op’, zegt een van de respondenten. Kuijsters snapt de gevoelens. ‘Sparen is ons met de paplepel ingegoten. Het geeft veiligheid en zekerheid. Banken hebben het bovendien ook jaren gestimuleerd, maar door marktomstandigheden worden ze nu gedwongen om andere oplossingen te zoeken.’ Sparen of spenderen met de huidige lage rente? De Volksbank hield ook straatinterviews en stelde Nederlanders die vraag.

Oude sok 

Goud kopen, beleggen in ‘stenen’ of het in een oude sok stoppen? Dertig procent van de respondenten overweegt hun spaargeld weer thuis te bewaren in het geval van negatieve rente. Kuijsters vindt dat geen goed idee. ‘Als je huis afbrandt of er wordt ingebroken ben je alles kwijt. Thuis bewaren is dus eigenlijk geen alternatief.’ 

Wilt u meer weten over onze moeder -de Volksbank- en waar ze voor staat? Neem dan een kijkje op de website. Maar onze Zelfstandige Adviseurs leggen u ook graag uit wat de negatieve rente voor u van invloed kan hebben. Kom langs in ons kantoor in Kerkdriel.