Zo weet u wat u aan het einde van de maand overhoudt

Bent u vaak blut aan het einde van de maand? Of spaart u elke maand een beetje? Sparen is belangrijk voor een gezond huishoudboekje. Ook aan de slag? Wij helpen u met deze tips.

Bewust met geld omgaan verkleint de kans op financiële problemen. Op spaargebied heeft het Nibud drie vuistregels: Check, Plan en Spaar. Spaar maandelijks minimaal 10% van uw netto inkomen voor concrete spaardoelen of om onvoorziene kosten op te vangen. Met deze vier tips krijgt u meer inzicht in uw inkomsten en uitgaven en weet u wat u kunt sparen.

1. Check regelmatig uw saldo

Maandelijks sparen begint bij weten wat uw inkomsten zijn, wat u wanneer uitgeeft en welk bedrag er over blijft om te sparen. Wekelijks uw bankrekening controleren is hiervoor een simpele manier. Gebruikt u Mijn RegioBank of Mobiel Bankieren van RegioBank, dan ziet u na inloggen meteen uw actuele saldo. Hier controleert u de bedragen die bij- en afgeschreven zijn. Ziet u een onterechte afschrijving? Boek deze met Mijn RegioBank zelf terug of neem contact op met uw Zelfstandig Adviseur.

2. Bekijk waar u uw geld aan uitgeeft

Gebruikt u de Mobiel Bankieren app van RegioBank? Dan is het verstandig om regelmatig ‘Inzicht in uitgaven’ te bekijken. Hier ziet u namelijk precies waar u uw geld aan besteedt. U kunt dit ook vergelijken met andere periodes, zodat u beter weet hoe uw uitgavenpatroon er over een langere periode uit ziet. Is eenmaal duidelijk wat u aan inkomsten en uitgaven hebt, dan is ook helder welk bedrag u opzij kunt zetten.

3. Spaar bewust!

Sparen helpt u om specifieke aankopen te doen of onverwachte tegenslagen op te vangen. Zo kunt u geld opzij zetten voor het verplichte eigen risico van uw zorgverzekering, voor het vervangen van uw wasmachine of het betalen van uw zomervakantie. Wilt u maandelijks een vast bedrag tussen € 50 en € 500 sparen? Dan kan een automatische overboeking naar uw spaarrekening helpen. Dit is het gemak van Maand Sparen. U leest er hier meer over.

4. Stel spaardoelen in

Een andere spaartip is het instellen van specifieke spaardoelen. Binnen uw eigen RegioBank-omgeving kunt u voor al uw doelen virtuele spaarpotten maken. U houdt zo het totaaloverzicht en het maakt sparen leuker. Want zo weet u precies waar u het voor doet. Wilt u een huis kopen? Dan kan Eigen Huis Sparen van RegioBank een oplossing zijn. Sparen voor uw kinderen kan ook een spaardoel zijn, daar heeft RegioBank speciaal Zilvervloot Sparen voor ontwikkeld. Meer informatie over alle spaarmogelijkheden vindt u op regiobank.nl.

Wilt u meer weten over Mijn RegioBank, Mobiel Bankieren of een spaarrekening bij RegioBank? De Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag een handje.