Zeecontainer als (zorg)woning

Arnold van Hooft, zelfstandig adviseur van RegioBank is de bank in de buurt met persoonlijk aandacht voor iedereen. Wij zijn betrokken bij onze buurt en zetten ons in voor lokale verbondenheid. We dragen actief bij aan de levendigheid van de buurt. Want een prettige woonomgeving maken we samen. 

Veel toepassingen

Bij Rendiz worden zeecontainers omgebouwd tot kleine woning: de C3 Unit. Flexibel en mobiel, dus handig voor kleinschalig of tijdelijk onderdak, bijvoorbeeld in krimpgemeentes. U kunt allerlei toepassingen bedenken voor de units. Dat heeft initiatiefnemer Peter Broekmans dan ook gedaan. Van kleine eenpersoonswoning is de stap naar (mantel)zorgwoning bijvoorbeeld snel gemaakt. En dan kunt u ook gaan denken aan meerdere units bij elkaar als kleinschalige zorgvoorziening in een dorp. Als opschaling nodig is plaatst u er zo een paar bij. Zijn ze na 10 jaar niet meer nodig dan kunt u ze elders herplaatsen.

Veel geïnteresseerden

Gemeentes en woningcorporaties zijn erg geïnteresseerd. De woningen zijn goedkoop en ook over het onderhoud is goed nagedacht. Gemeentes kunnen bovendien ingewikkelde regelgeving en procedures vermijden omdat de units per definitie tijdelijk zijn. Ook andere partijen zijn in beeld. Zo er zijn bijvoorbeeld gesprekken met de Floriade over een tijdelijk hotel van C3 Units.

Cradle to cradle

De gemeente Venlo zet erg in op Cradle to Cradle, een manier van duurzaam bouwen. Daar heeft Rendiz slim op ingespeeld door ook de principes van C2C toe te passen. De woningen zijn ook nog eens vrijwel energieneutraal. Vanwege dat duurzame aspect financiert de provincie Limburg de bouw van de eerste 75 units.

Eerste woningen binnenkort opgeleverd

De eerste woningen worden momenteel gebouwd. Ze gaan 40.000 euro kosten, inclusief btw. Ze zullen worden geplaatst op een braakliggend stuk grond in de gemeente Venlo. In mei worden deze opgeleverd en dan kunnen de eerste bewoners er al in!

Wilt u meer ideeën om uw buurt nog beter te maken? Op VoordeBuurt leest u een interview met Peter Broekmans, maatschappelijk ondernemer en directeur van Rendiz, waarin hij meer vertelt over de units en de mogelijkheden in bijvoorbeeld krimpgebieden.