We kunnen weer op reis. Doe het goed verzekerd!

Al een vakantie in het buitenland geboekt of zoekt u nog een leuke camping? Hebben zaken als een negatieve testuitslag of een vaccinatiepaspoort uw volle aandacht? Vergeet ook vooral uw reisverzekering niet en voorkom vervelende verrassingen. Blijf ook tijdens uw vakantie alert

Niemand weet precies hoe het coronavirus zich tijdens de zomermaanden zal gedragen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet alle landen van kleurcodes en die hebben effect op de dekking van uw reisverzekering. De kleurcodes kunnen veranderen, net voor of tijdens uw vakantie. Houd ze dus in de gaten.

Code groen
Bij deze code is er niets aan de hand. Het gebied is veilig en uw reisverzekering kent geen bijzondere restricties.

Code geel
Als u naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt uw reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor u normaal ook verzekerd bent. Maar u moet wel opletten. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt en het reisadvies van de overheid springt op oranje, dan verwacht uw verzekeraar dat u het gebied zo snel mogelijk verlaat. Als u geen actie onderneemt, dan loopt u kans dat u niet meer gedekt bent door uw reisverzekering. Neem daarom altijd contact op met uw reisverzekeraar als u van mening bent dat u het gebied niet op een veilige manier kunt verlaten.

Code oranje of rood
Als u naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om (corona gerelateerde) schades gaat. Het idee daarachter is dat u dit had kunnen weten. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage, wél gedekt zijn. Vaak staat dit vermeld op een pagina met veelgestelde vragen op de website van de verzekeraar. Komt u er niet uit, vraag het Arnold van Hooft of neem contact op met de verzekeraar.

Zorgverzekering
Uw zorgkosten in het buitenland worden gedekt door uw zorgverzekering. Dat is door corona niet anders. Noodzakelijke medische kosten worden dus gewoon vergoed, ook wanneer u in een rood of oranje gebied bent. Echter: deze kosten worden vergoed tot het maximum tarief van de behandeling in Nederland. Via uw reisverzekering kunt u zich extra verzekeren, maar bent u in een gebied waar uw reisverzekering geen dekking meer heeft en moet u een behandeling ondergaan, dan moet u de eventuele extra kosten dus zelf betalen.

Annuleren
Wat wanneer u niet op vakantie kunt omdat u helaas positief getest bent? Als u een annuleringsverzekering hebt, bent u hier doorgaans wel voor verzekerd. Maar: als u wilt annuleren omdat het door jou geboekte huisje in rood gebied blijkt te staan, dan is dat niet gedekt op een annuleringsverzekering. Verzekeraars zien dit inmiddels namelijk niet meer als een onvoorzien voorval. Moet de reisorganisatie of de vliegmaatschappij een (pakket)reis of vlucht annuleren, dan krijg u uw geld terug, een voucher aangeboden of kunt u kiezen voor een vervangende reis of vlucht.

In Nederland blijven
Blijft u binnen de landsgrenzen? Heeft u dan een reisverzekering nodig? Medische kosten worden gewoon vergoed op uw zorgverzekering. Wel kan er natuurlijk ook in Nederland iets gebeuren. U veroorzaakt bijvoorbeeld schade aan uw gehuurde huis of er gebeurt iets met uw bagage. Sommige inboedelverzekeringen kennen een buitenshuisdekking, het is verstandig om die er even naast te leggen. Zo voorkomt u dubbele kosten. Wilt u de accommodatie kunnen annuleren, overweeg dan een (losse) annuleringsverzekering.

Vraag het ons!
Fijn als u kunt terugvallen op een verzekeringsadviseur met kennis van vakantiezaken. Als u naar het buitenland gaat adviseren we u graag over de beste verzekering voor uw situatie.

Bron: Adfiz