Sparen met Eigen Huis Sparen

De eigen woning is het populairste spaardoel, zo bleek onlangs uit onderzoek onder spaarders bij RegioBank. Deze populariteit is niet verwonderlijk. Zo wordt sparen voor de koop van een woning steeds meer noodzaak dan luxe. Eigen Huis Sparen is specifiek ontwikkeld voor kopers en huizenbezitters. Wat maakt deze rekening speciaal? 

Minder hypotheek, meer spaargeld voor eigen huis

De maximale hypotheek die u kunt krijgen op basis van de waarde van de woning wordt langzaam teruggebracht. Dit jaar is dit nog 102%. Volgend jaar daalt dit naar 101%. In 2018 daalt het percentage verder en mag u alleen nog de waarde van de woning lenen. Met deze aanscherping van de regels wil de overheid tegengaan dat uw hypotheekschuld hoger ligt dan de waarde van het huis. Bij het kopen van een woning heeft u te maken met andere kosten dan die voor de woning zelf. Bijvoorbeeld kosten voor de makelaar, notaris en financieel adviseur. In het verleden konden deze kosten worden meegenomen in de hypotheek. Door aangepaste regels is dit straks niet meer mogelijk. Het inbrengen van eigen spaargeld wordt daardoor voor de koop van een huis belangrijker. Eigen Huis Sparen helpt u hierbij.

Huis als spaardoel

Eigen Huis Sparen is specifiek bedoeld om te sparen voor uw eigen woning. Hieronder valt onder andere het afbetalen van de huidige hypotheek of het huren van een woning. Ook wanneer uw kind een woning koopt, valt dit onder de spaardoelen van Eigen Huis Sparen. Alle spaardoelen en kenmerken van RegioBank Eigen Huis Sparen leest u in het document met productvoorwaarden.

Opnamekosten

Het spaarsaldo op de rekening kunt u opnemen wanneer u wilt. Daarbij betaalt u 0,50 % op het opgenomen bedrag. Deze vergoeding kunt u via uw Zelfstandig Adviseur terugkrijgen. Voorwaarde hierbij is dat u het opgenomen spaargeld gebruikt voor de eerder genoemde specifieke spaardoelen van RegioBank Eigen Huis Sparen.

Spaarrente Eigen Huis Sparen

De spaarrente is nu 0.90%. Peildatum 2 november 2016, rentewijzigingen voorbehouden. Dit is hoger dan de gemiddelde Nederlandse spaarder nu aan rente ontvangt. Het gaat om een variabele* rente op jaarbasis. Deze kan worden aangepast. Er geldt geen minimale inleg en spaartermijn. U kunt dus sparen wanneer u wilt en in uw eigen tempo.

Spaarsaldo en de belasting

Ook bij Eigen Huis Sparen ziet de Belastingdienst uw spaargeld als vermogen in box 3 waar u belasting over betaalt. Uw saldo dient u dan ook op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Spaargeld tot € 24.437, of € 48.774 met fiscaal partner, is overigens vrij van belasting. Volgend jaar gaat het maximale bedrag waarover u geen belasting betaalt omhoog en wijzigt ook de manier waarop de belasting wordt berekend.

Heeft u verhuisplannen of wilt u een buffer opbouwen voor uw woonsituatie later? Eigen Huis Sparen van RegioBank biedt u extra zekerheid. Wij vertellen uw graag over de mogelijkheden, neem contact op!