Schenken of nalaten? Geven bij leven kan voordelig zijn!

Als uw kinderen het vermogen van u en uw partner erven, dan krijgen ze in één keer een groot bedrag overgemaakt. Als het om veel geld gaat, dan eist de Belastingdienst ook een stuk van de taart op. Wilt u liever dat het geld binnen de familie blijft? Dan kunt u overwegen om nu al te beginnen met schenken.

De erfbelasting in Nederland is fors. Over bedragen tot € 121.903 betalen kinderen 10% belasting. Alles daarboven is zelfs met 20% belast. Voor kinderen wordt alleen over de eerste € 20.148 geen belasting geheven. Die afrekening kunt u mogelijk beperken als u al schenkt bij leven.

Kleine bedragen schenken

Een manier om te voorkomen dat de Belastingdienst op de voorste rij zit, is door de erfenis te verkleinen. Jaarlijks mag u zonder tussenkomst van de Belastingdienst een bedrag schenken aan uw kinderen. In 2016 is dat € 5.304. Als uw schenking bestemd is voor de aankoop van een huis, aflossing van de hypotheek of verbouwing, dan mag u eenmalig een veel hoger bedrag belastingvrij overmaken. Vanaf 2017 zelfs weer tot € 100.000 per kind. Let wel op. Aan een belastingvrije schenking zijn strikte voorwaarden verbonden. Bent u van plan om een groot bedrag te geven voor de aanschaf van een huis? Neem dan eerst contact op met Arnold van Hooft.

Een voorbeeld

Zoon Erik (39) en zijn vrouw Chantal (36) hebben € 300.000 nodig voor het huis dat ze willen kopen, maar kunnen zelf slechts € 250.000 financieren. Om ze te helpen, schenkt vader Guus ze eenmalig de resterende € 50.000. Die eenmalige schenking past zowel in 2016 als in 2017 binnen de vrijgestelde normen. * Berekening op basis van de tarieven in 2016. Elk jaar worden de bedragen opnieuw vastgesteld op basis van de inflatie.

Liever niet nu al schenken?

Voor vermogen geldt dat grotere bedragen, gemakkelijker renderen dan kleinere bedragen. Dit hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Laat u daarom altijd goed informeren door een expert.

Wilt u uw kinderen een schenking doen voor aankoop van een huis, aflossing of verbouwing? Laat u dan eerst goed informeren. Er zijn veel regels omtrent schenkingen en er bestaan ook andere routes om hetzelfde te bereiken. De adviseurs van Arnold van Hooft helpen u graag om te bepalen welke weg voor u de beste optie is.