Scheiden: wat komt daar allemaal bij kijken?

Een scheiding brengt een hoop narigheid met zich mee. Vervelend op persoonlijk vlak, maar zeker ook financieel. Gaat u uit elkaar, dan moet er een hoop geregeld worden. Met deze zaken moet u allemaal rekening houden:

Wie woont waar? 

De belangrijkste zaken zijn ook vaak het meest omvangrijk. Het huis bijvoorbeeld. Houd rekening met de nieuwe – financiële – situatie. Kunt u het nog betalen? Misschien gaat een van u namelijk meer of minder werken of komt er alimentatie aan te pas. En gaat het om een huur- of koopwoning? Als het om huur gaat: kan een van u de huur alleen betalen? Zo niet, dan moet u allebei op zoek naar een nieuwe woning. Bij een koophuis zijn er meerdere opties. Blijft een van u er wonen, dan moet die de ander uitkopen. Verhuist u allebei, dan kunt u het huis verkopen. Gebeurt dat met winst, dan is er niet veel aan de hand, maar u kunt ook met een restschuld blijven zitten. Laat u daarom goed informeren over de opties bij uw Zelfstandig Adviseur. 

Regel het voor uw kinderen 

Een scheiding is voor niemand leuk, maar zeker niet voor uw kinderen. Zorg daarom dat zij er zo min mogelijk last van hebben. Als uw kinderen minderjarig zijn, dan bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin staat onder meer hoe u en uw partner de zorg en opvoeding verdelen, elkaar op de hoogte houden van belangrijke zaken die uw kinderen aangaan en hoe u de kosten verdeelt.

Alvast voor later: uw pensioen 

Het lijkt misschien ver weg, maar een scheiding heeft ook invloed op uw pensioen. Uw opgebouwde appeltje voor de dorst is misschien officieel wel voor de helft van uw partner, en andersom. Dat is in de nieuwe situatie vast niet meer wenselijk, dus leg vast dat u daar bij elkaar geen aanspraak meer op maakt in een echtscheidingsconvenant. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner. Met afspraken over uw pensioen, maar ook over het huis en eventuele alimentatie. Let wel op: zo’n convenant is pas rechtsgeldig als het is opgemaakt door een advocaat of notaris en door een rechter is bekrachtigd. 

Wie krijgt wat? 

Ook voor in het echtscheidingsconvenant: de boedel. Alles wat van u allebei is, zowel de kosten als de baten. Een lijstje maken kan dan handig zijn. Is dat lijstje af, bepaal dan meteen de waarde van alle spullen. Daarna kan het verdelen beginnen. Komen jullie niet op spullen van gelijke waarde uit, dan kan de een het verschil in waarde terugbetalen aan de ander. 

Overheidsregelingen 

Niet alleen voor u verandert de situatie na de scheiding, ook voor de overheid. Voor de Belastingdienst bent u bijvoorbeeld geen fiscaal partner meer van elkaar. En ook uw pensioen is niet meer aan elkaar gekoppeld. Hoe dit precies zit, weet uw Zelfstandig Adviseur. Neem daarom tijdig contact op. Vergeet niet om ook andere officiële zaken zoals verzekering meteen door te spreken. 

Tot slot: doe het niet alleen 

U bent niet het eerste stel dat gaat scheiden, en ook vast niet het laatste. Er zijn veel professionals al heel vaak met dit bijltje gehakt hebben. Of het nu uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hoofd is, een notaris of een andere deskundige: ze kunnen u verder helpen. Doe het dus niet alleen, maar roep de hulp in van een professional. Eenvoudig zal het de scheiding niet maken, maar wat hulp maakt de weg ernaartoe wel wat soepeler.