Nieuwe betaalwetgeving

In het voorjaar van 2018 gaat er in Nederland een nieuwe wet in: PSD2. Daarin staan regels voor het Europese betaalverkeer. De belangrijkste verandering: u kunt andere bedrijven straks toegang geven tot uw betaalrekening.

Hier leest u wat PSD2 precies betekent en hoe RegioBank met uw gegevens omgaat.

Goed om te weten: bij RegioBank zijn uw gegevens veilig. Wij begrijpen dat het uw betaalgegevens zijn en dat alleen u bepaalt wat er met deze gegevens gebeurt.

Wat verandert er voor u?

PSD2 bestaat uit twee nieuwe diensten waarmee u uw betaalgegevens kunt delen. U moet per dienst expliciet toestemming geven om uw gegevens te delen. Dit zijn de diensten.

1. Al uw betaalrekeningen in één overzicht

U kunt straks toestemming geven aan andere bedrijven om uw betaalgegevens op te vragen bij banken waar u een betaalrekening heeft. Die andere partij kan een andere bank zijn, maar ook een niet-financiële instelling zoals Google, Apple, Facebook, T-Mobile of bol.com. Dat kan handig zijn als u bijvoorbeeld betaalrekeningen heeft bij verschillende banken. Door ze bij elkaar op één plek te zetten, heeft u direct inzicht in het totale saldo op al uw betaalrekeningen en in al uw inkomsten en uitgaven.

2. Direct betalen via een andere partij

Bij sommige partijen kunt u straks ook direct betalingen doen van uw betaalrekening(en). Bij buitenlandse webshops kunt u bijvoorbeeld vaak niet betalen met iDEAL en heeft u een creditcard nodig. Met PSD2 hoeft dat niet meer. U vraagt de webwinkel dan om namens u een betaalopdracht naar ons te sturen. Deze betalingen bevestigt u altijd zelf. Voor RegioBank doet u dat met uw digipas. Wij schrijven daarna het bedrag van uw rekening af.

Wilt u er niks mee doen? Dan verandert er ook niets. Wilt u andere bedrijven wel toegang geven? Dan leest u hieronder wat het u kan opleveren.

Uw gegevens zijn veilig bij RegioBank

PSD2 zorgt ervoor dat alle banken gegevens moeten kunnen delen als u dat wilt. RegioBank vindt dat alleen u bepaalt wat er met uw gegevens gebeurt. Wilt u uw gegevens delen? Dan kan dat alleen met uw toestemming. RegioBank begrijpt dat het uw betaalgegevens zijn en vindt dat alleen u bepaalt wat er met deze gegevens gebeurt.

Betaalgegevens veilig delen

Wilt u uw betaalgegevens wel delen of betalen via een andere partij? Dan zorgt Arnold van Hooft RegioBank ervoor dat we dit doen op een veilige en verantwoorde manier. Zo werkt het.

Andere partijen hebben standaard geen toegang tot uw betaalrekening

Andere partijen hebben standaard geen toegang tot uw betaalrekening. Voor elke betaalrekening moet u dat eerst aanzetten. Dat doet u straks in uw Mobiel Bankieren app of via Internet Bankieren. Pas daarna kunt u een andere partij opdracht geven om iets met uw betaalgegevens te doen. Als u dat wilt, geeft u dat dus altijd zelf aan.

Bevestig elke opdracht met uw digipas

We geven uw gegevens alleen aan een andere partij als we er zeker van zijn dat u daar toestemming voor geeft. Dat geldt ook voor betaalopdrachten die u ons via een andere partij geeft. Ook als u de mogelijkheid heeft aangezet, moet u daarom iedere individuele partij voor elke opdracht toestemming geven. Bij RegioBank doet u dat met uw digipas.

Een andere partij moet goedkeuring hebben van een Europese toezichthouder

Andere partijen die toegang willen tot uw betaalrekening, moeten voldoen aan strenge eisen. Daarom hebben ze goedkeuring nodig van een Europese toezichthouder. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB). Uiteraard toetst RegioBank altijd of een andere partij die toestemming heeft. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken.

Als u uw toestemming intrekt, stoppen wij met het delen van uw gegevens. De andere partij krijgt dan geen informatie meer over uw betaalrekening. De partij is echter niet verplicht om de informatie die ze al van u heeft, te verwijderen. Controleer daarom altijd goed in de voorwaarden van die andere partij hoe ze met uw gegevens omgaat.

Goed om te weten

Iedereen die toegang heeft tot uw betaalrekening bij RegioBank, kan toestemming geven om de betaalgegevens te delen of om via een andere partij te betalen. Denk bijvoorbeeld aan mederekeninghouders, gemachtigden of wettelijk vertegenwoordigers. Maak dus goede afspraken met iedereen die toegang heeft tot uw rekening(en).

Om dit soort betaalgegevens gaat het

Als u wilt dat een bedrijf aan de slag gaat met uw gegevens, dan krijgen ze met uw toestemming deze informatie van ons.

  • Uw IBAN.
  • Het saldo op uw betaalrekening.
  • De productnaam, bijvoorbeeld Plus Betalen.
  • De naam die u zelf aan de rekening heeft gegeven.
  • De bij- en afschrijvingen en de bijbehorende details die u in Internet Bankieren ziet staan.

Wanneer gaat PSD2 in?

PSD2 gaat waarschijnlijk in het voorjaar van 2018 in. De Europese wet gaat in op 13 januari 2018. Omdat de Nederlandse wet niet voor die datum is aangepast, gaat PSD2 in Nederland wat later in dan in sommige andere Europese landen. Als we weten wanneer onze wet precies ingaat, laten we u dat natuurlijk weten. Op dit moment verwerken we de nieuwe regels in onze voorwaarden. U krijgt daarover op tijd bericht van ons.

RegioBank en de Volksbank

RegioBank is één van de vier merken van de Volksbank. PSD2 heeft gevolgen voor deze merken. Welke gevolgen dit zijn licht de Volksbank toe in een korte video.

Bekijk de video op Youtube