Hypotheek meenemen bij een verhuizing: hoe werkt het?

De hypotheekrente staat momenteel heel laag. Als u nu een hypotheek afsluit en voor langere tijd de rente vastzet, dan wilt u ook voor langere periode zekerheid. Maar wat als u over vijf jaar verhuist en de hypotheekrente is opgelopen? Bij RegioBank kunt u, in bepaalde gevallen, de rentevoorwaarden van uw bestaande hypotheek meenemen naar uw nieuwe woning.

Verkoopt u uw woning, dan lost u met (een deel van) de opbrengst de hypotheek af. Koopt u daarna een andere woning, dan sluit u een nieuwe hypotheek. Is de rente op dat moment hoger dan de rente op uw oude hypotheek? Dan kan de meeneemregeling van RegioBank interessant zijn. De meeneemregeling houdt in dat u de rentevoorwaarden van uw bestaande hypotheek mee kunt nemen naar uw nieuwe woning. De voorwaarden die u meeneemt gelden alleen voor de hoogte van de oorspronkelijke hypotheek.

Wanneer neemt u een hypotheek mee?

Om gebruik te kunnen maken van de meeneemregeling, zijn een aantal voorwaarden van toepassing.

  • U moet zes maanden na het aflossen van de uw oude hypotheek een nieuwe hypotheek bij dezelfde aanbieder afsluiten. U kunt uw rentevoorwaarden dus niet meenemen als u naar een andere hypotheekverstrekker gaat.
  • Als de nieuwe lening dezelfde schuld-marktwaardeverhouding heeft als de oude lening, dan kunt u de afspraken over de hoogte en de looptijd van de rente meenemen naar uw nieuwe woning.
  • De meeneemregeling geldt alleen voor de resterende periode van uw huidige rentecontract. Voorbeeld: u heeft nu een rentevaste periode van 10 jaar en na 5 jaar besluit u te verhuizen. U kunt dan het rentepercentage van dit rentecontract meenemen naar uw nieuwe lening voor de resterende 5 jaar.
  • Uw inkomen dient nog steeds toereikend te zijn om dezelfde hypotheek te kunnen afsluiten.

Hoe werkt de meeneemregeling als u een duurder huis koopt?

Het kan natuurlijk dat uw nieuwe huis duurder is dan het huis dat u verkocht. Dit betekent dat uw nieuwe hypotheek hoger is. Voor het hogere deel betaalt u de op dat moment geldende rente en voorwaarden. De rente die u betaalt kan dus hoger uitkomen dan de rente op uw oude lening. Een voorbeeld:

  • Huidige hypotheek € 100.000
  • Huidige rente 2% (tariefgroep tot 70% schuld-marktwaardeverhouding)
  • Resterende rentevaste periode 5 jaar
  • Nieuwe hypotheek € 200.000 (tariefgroep >90% schuld-marktwaardeverhouding)

U kunt uw rentevoorwaarden meenemen voor maximaal € 100.000 voor de resterende 5 jaar van de rentevaste periode. Maar het rentepercentage wijzigt omdat de nieuwe hypotheek in een hogere tariefgroep valt dan de oude hypotheek. Op deze 2% komt dan een opslag voor de tariefgroep >90% schuld-marktwaardeverhouding. Het nieuwe meeneemtarief wordt dus hoger, afhankelijk van de opslag. Als de nieuwe hypotheek in dezelfde tariefgroep zou vallen (tot 70% schuld-marktwaardeverhouding), zou de rente hetzelfde blijven.

Let op! Uw rente meenemen is niet altijd gunstig

De meeneemregeling is een gunstige voorwaarde wanneer u een rentecontract heeft voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 5 jaar, 10 jaar of langer. De meeneemregeling staat los van de aflosvorm van uw hypotheek: annuïteiten, aflossingsvrij, (bank)spaar- of beleggingshypotheek. Heeft u nog een spaarhypotheek of een spaarrekeninghypotheek, dan kan een hogere rente in sommige gevallen zelfs gunstiger uitpakken. Een lage rente meenemen naar een nieuwe woning is niet altijd aan te raden. Uw Zelfstandig Adviseur rekent het u graag voor. Heeft u nog een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek? Uw Adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag om te bepalen wat in uw geval mogelijk is en of deze meegenomen kan worden naar de nieuwe hypotheek.

Gaat u verhuizen en wilt u uw hypotheek meenemen naar uw nieuwe huis? Neem dan contact op met uw Zelfstandige Adviseur van Arnold van Hooft.