Eerste huis kopen: waar moet je allemaal aan denken?

Klaar voor je eerste eigen huis? Is het zover en heb je een woning op het oog waar je alleen of met een partner in wilt trekken? Tegenwoordig is het voor starters niet eenvoudig om de financiering rond te krijgen. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. We geven je een aantal tips.

Je hoort het vaak: starters die worstelen met het feit dat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Dit kan met een (hoge) studieschuld te maken hebben. En dat terwijl ze wel iedere maand een hoge huur ophoesten. Wat zijn de mogelijkheden om toch dat eerste huis te kunnen bemachtigen? Hier volgen onze tips:

Goede perspectieven
Aan een maximale hypotheek kleven nadelen, maar zo’n lening kan in jouw geval om allerlei redenen toch verantwoord zijn. En misschien zijn jouw carrièreperspectieven zo goed dat het lukt om een nog net wat hogere hypotheek aan te gaan.

Geldverstrekkers hebben de ruimte om een hogere lening te verstrekken dan de norm, zolang ze zo’n afwijking maar goed kunnen onderbouwen.

Familie om hulp vragen
Heb je ouders die je willen helpen bij het kopen van je eerste huis? Dat kan op diverse manieren, zoals via belastingvrij schenken. Ouders kunnen namelijk fiscaal aantrekkelijk een schenking doen van maximaal een ton ten behoeve van de aankoop van een eigen woning. Let er wel op dat deze mogelijkheid in 2023 sterk wordt afgebouwd en in 2024 helemaal verdwijnt. Er zijn nog wel andere vrijstellingen.

Ook is een constructie met een Familiehypotheek een mogelijkheid. Daarnaast kunnen je ouders (tijdelijk) mede-garant staan voor de terugbetaling van de lening, zij tekenen dan als het ware mee.

Duurhuurders
Er zijn geldverstrekkers die experimenteren met een zogenaamde huurverklaring. Als je kunt aantonen de afgelopen jaren netjes je (hoge) huur te hebben betaald, dan is een hogere hypotheek mogelijk dankzij deze huurverklaring. Je bent dan immers in staat de maandlasten te voldoen.

Wel zijn er strikte voorwaarden aan een huurverklaring verbonden. Een hypotheekadviseur van Arnold van Hooft kan je meer over over deze voorwaarden vertellen.

Starterslening
Zo’n 200 gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. Soms doen gemeentes dit bijvoorbeeld om in een nieuwbouwwijk de juiste spreiding te krijgen of om vergrijzing tegen te gaan. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij je bank kunt lenen.

Energiebewust
Bij de aankoop van een duurzaam huis, kom je mogelijk in aanmerking voor een hogere hypotheek omdat je flink bespaart op energielasten. Ook zijn er partijen die een rentekorting geven wanneer je een energiezuinig huis aankoopt.

Schakel een financieel adviseur van Arnold van Hooft in om samen met jou deze mogelijkheden te verkennen. Uit onderzoek van Gfk blijkt dat 38% van de starters aangeeft dat zij nooit een huis hadden kunnen kopen zonder hulp van hun adviseur!