Een middagje zorgverzekeringen vergelijken

Staat het ook nog op jouw lijstje: de zorgverzekering voor 2023? Ga er een middag of avond rustig voor zitten. Pak je laptop, je rekenmachine en je zorgkosten van vorig jaar erbij. Wij hebben op een rijtje gezet waar je op moet letten.
Wat verandert er in 2023?
De meest voelbare verandering in 2023 is de premie. Die stijgt bij alle zorgverzekeraars. Dat is extra te merken nu de collectiviteitskorting wegvalt. Die was al afgebouwd van tien procent naar vijf procent, maar verdwijnt nu helemaal. Dat kan betekenen dat het dit jaar extra loont om goed te vergelijken: misschien deed je dat nooit omdat je uit gewoonte bleef zitten waar je zat.
Let op dat verzekeraars nog wel een collectiviteitskorting mogen geven op de aanvullende pakketten: dat kan uitmaken wanneer je uitgebreid aanvullend verzekerd bent. Het goede nieuws: de zorgtoeslag stijgt mee met de premies zodat mensen met lage inkomens niet in de problemen komen.

Hoe kan ik besparen op de premie?
Dat is een relevante vraag, maar niet de belangrijkste. Belangrijker is je zorgbehoefte. Het heeft weinig zin om je eigen risico op te hogen in ruil voor een premiekorting, wanneer je nu al weet dat je het komende jaar een operatie of andere ingreep moet ondergaan. Of om je aanvullende verzekering op te zeggen wanneer je met regelmaat de fysiotherapeut bezoekt. Kijk eens in de overzichten: van welke zorg hebben jij en je gezinsleden gebruik gemaakt? En van welke zorg totaal niet?

Hoe zit het met de tarieven voor de basisverzekering?
Wanneer je polissen gaat vergelijken, dan zul je merken dat vrijwel elke verzekeraar drie tarieven hanteert voor de basisverzekering. Er zijn in Nederland namelijk drie type zorgpolissen waaruit je kunt kiezen. Dat zijn de restitutiepolis, de naturapolis en de beperkte naturapolis, ook wel budgetpolis genoemd. Hoe hoger de premie, hoe hoger je keuzevrijheid. Lees hier meer over de verschillen. Kies je voor een budgetpolis: kijk dan goed of je nog bij je huidige behandelaar terecht kunt.

En de aanvullende verzekering?
Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als je zorg vergoed wilt krijgen die niet binnen de verplichte basisverzekering valt. Het gaat dan vaak om kosten voor een bril of contactlenzen, alternatieve zorg, fysiotherapie, uitgebreidere buitenlanddekking, enzovoort. Bij de meeste verzekeraars kun je daarnaast een aanvullende tandartsverzekering apart afsluiten. Dat betekent dat je bovenop de basisverzekering soms twee aanvullende verzekeringen sluit. Lees hier meer over waar je op moet letten.

En het eigen risico, dat kan ik toch ophogen?
Het verplichte eigen risico is ook in 2023 € 385. Dat bedrag is, meestal in stapjes van € 100, vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie van rond de € 200, dit verschilt per verzekeraar. Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Kan ik verder nog ergens op besparen?
De meeste zorgverzekeraars geven een kleine korting van 1 of 2 procent wanneer je de premie ineens betaalt.

Hoeveel tijd heb ik nog?
Wanneer je wilt overstappen, dan moet je je huidige verzekering uiterlijk op 31 december 2022 opzeggen. Je moet dan zorgen dat je uiterlijk voor 1 februari 2023 een nieuwe verzekering hebt afgesloten.