Een huis kopen: onderhandelen doet u zo

U heeft hét huis gezien dat voldoet aan al uw woonwensen. De zoektocht naar de perfecte woning is pas het begin. Nu moet u ook nog eigenaar ervan worden. Grote kans dat u weinig ervaring heeft in de bijbehorende onderhandeling. Net overigens als andere mogelijk geïnteresseerden. Zorg dat u goed de onderhandelingen in gaat met inderstaande tips.

Laat u adviseren over de hypotheekmogelijkheden

Wanneer u weet wat in uw situatie de maximale hypotheek is, kunt u gericht zoeken naar geschikte woningen. Bespreek ook met uw adviseur of de maandlasten ook passen bij uw levensstijl. Wellicht maakt u graag verre reizen of heeft u andere dure hobby’s. Aan u de keus of u het maximum aan hypotheekmogelijkheden ook daadwerkelijk wilt benutten.

Bekijk het prijsverleden

Via onder andere het Kadaster en Calcasa kunt u, tegen betaling, informatie over de te koop staande woning opvragen. U komt zo te weten wat kopers in het verleden betaald hebben voor de woning. Ook zijn er uitgebreidere rapporten beschikbaar met de woningprijzen in de omgeving. Let daarbij goed op of het echt wel hetzelfde soort woning is. Een nieuwe keuken en badkamer kan al een aardig verschil verklaren.

Neem een neutrale houding aan

Te veel enthousiasme doet de onderhandelingen geen goed. Als u duidelijk laat merken hoe graag u de woning wilt kopen, zou de makelaar minder snel in kunnen stemmen met een lagere prijs. Het kan geen kwaad om te benoemen dat u ook andere woningen op het oog heeft. Geef eventueel ook voordelen van de alternatieven aan. ‘Deze tuin is wel mooi maar de tuin van de andere huizen liggen gunstiger’.

Wees kritisch maar blijf vriendelijk

Bedenk vooraf welke vragen u wilt stellen en vraag door. Bijvoorbeeld over wanneer er onderhoud is gepleegd en wat er precies gedaan is. Beter iets te grondig navragen dan achteraf met twijfel blijven zitten. Noteer de antwoorden en andere zaken die u opvallen. Als u meerdere huizen bekijkt, is het lastig om alle details te onthouden.

Straal zekerheid uit

Doel van de verkopend makelaar is het huis zo snel mogelijk verkopen. Als het even kan voor de hoogst mogelijke prijs. Straal als koper zekerheid uit. Vragen stellen is goed, maar de valkuil is dat u daardoor te twijfelachtig overkomt. Dit kan voor de makelaar reden zijn om u als koper minder serieus te nemen.

Hetzelfde geldt voor uw financiële mogelijkheden. Onderzoek vooraf de hypotheekmogelijkheden en geef aan dat u deze helder voor ogen heeft. Dat biedt de makelaar meer zekerheid.  Ook u weet echter nog niet of de hypotheekaanvraag daadwerkelijk rond komt. Doe daarom altijd een bod onder voorbehoud van financiering.  Laat in het midden of u na uw eerste bod nog (veel) ruimte heeft.

Stel vooraf uw maximum prijs

Wat is een huis echt waard? Een moeilijk te beantwoorden vraag. Voor u is de vraagprijs in ieder geval het uitgangspunt. Bedenk hoe graag u het huis wilt kopen. Bepaal vervolgens een maximum dat u ervoor over hebt, nog voordat de onderhandelingen starten. Zo voorkomt u dat u zich laat meeslepen in een biedingenstrijd en achteraf spijt krijgt van het uiteindelijke bod.

Houd zelf de regie

‘Er zijn andere geïnteresseerden die morgen al een openingsbod doen’. Met een dergelijke aansporing kunt u gedwongen worden ook snel te reageren. Prima als het in uw planning past. Wilt u het nog even laten bezinken, laat u dan niet opjagen. Mailt u met de makelaar, wacht niet te lang maar laat ook niet merken dat u er iedere minuut van de dag mee bezig bent.

Twijfel over het zelf onderhandelen?

Twijfelt u toch over uw onderhandelingscapaciteiten of wilt u om een andere reden niet zelf onderhandelen? Een aankoopmakelaar kan het onderhandelingsproces voor u uit handen nemen.  Uiteraard tegen een vergoeding. Het voordeel is dat de aankoopmakelaar ervaring heeft in onderhandelen  en precies weet wat de mogelijkheden zijn.

Tot slot is er nog een factor waar u weinig grip op heeft. De gang van zaken op de woningmarkt zelf. In het afgelopen jaar zat de woningmarkt in de lift, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Hierdoor neemt uw onderhandelingskracht af. Een verkoper kan immers sneller kiezen uit meerdere kopers. Het kan zijn dat u uw eigen voorgenomen eisen moet bijstellen. Belangrijk blijft dat u de onderhandeling voert uit verstand en niet uit gevoel.