Aflossingsvrije hypotheek

Ooit was het afsluiten van een (volledig) aflossingsvrije hypotheek heel gebruikelijk. Maar staat u er weleens bij stil dat zo’n hypotheek aan het einde van de looptijd een grote invloed kan hebben op uw financiële situatie? We leggen u graag uit wat ‘aflossingsvrij’ precies inhoudt en waarom het goed is om hier op tijd bij stil te staan.

Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u tijdens de looptijd van de hypotheek niets af. Terugbetalen doet u in één keer, als de hypotheek na dertig jaar op z’n eind komt. Tijdens de looptijd betaalt u alleen rente over het geleende bedrag. Omdat het geleende bedrag altijd even hoog blijft, profiteert u maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Aflossen hypotheek verplicht

Aan het einde van de looptijd moet de hypotheek echter wel afgelost worden. Dat kan wellicht (gedeeltelijk) met een spaar- of beleggingsdeel van uw hypotheek. Of met vermogen wat u heeft opgebouwd. Is dit echter niet toereikend, dan heeft u wellicht een probleem. Want hoe gaat u het resterende bedrag dan aflossen?

Onvoldoende vermogen opgebouwd?

Heeft u geen of onvoldoende vermogen opgebouwd waarmee u de hypotheek kunt aflossen, dan moet u na 30 jaar een nieuwe hypotheek afsluiten. Als uw inkomen gedaald is -bijvoorbeeld omdat u met pensioen ging- dan is het soms ingewikkeld om een nieuwe hypotheek te sluiten die hoog genoeg is om de vorige mee af te lossen. Een bank moet overigens al vroeg rekening houden met uw pensioeninkomen. Als u binnen 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan is uw maximale hypotheek ook afhankelijk van het inkomen dat u ontvangt als u niet meer werkt.

Maximaal 30 jaar aftrekbaar

De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dat betekent dat u de rente van een hypotheek die u voor 2001 hebt afgesloten, tot maximaal 2031 kunt aftrekken. Hebt u na 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de hypotheekrente onder voorwaarden tot 30 jaar na het afsluiten van uw hypotheek aftrekbaar. Hebt u uw hypotheek dan nog niet afgelost en is de hypotheekrenteaftrek gestopt? Dan kunnen uw netto maandlasten stijgen.

Wat kunt u doen?

Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, dan is het verstandig om eens contact met u Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft op te nemen. Uw Adviseur van Arnold van Hooft kijkt dan samen met u naar uw persoonlijke situatie en of het wellicht verstandig is uw huidige hypotheekvorm aan te passen. Neem contact op!