Het 500-eurobiljet verdwijnt. Hoe regelt u grote contante betalingen?

De kans is niet groot dat u er één in uw portemonnee heeft zitten: een biljet van € 500. Nergens voor nodig ook, want met het grootste eurobiljet kunt u in bijna geen enkele normale winkel terecht. Vanaf 2018 wordt het briefje niet meer gedrukt. Als u een grote contante betaling moet doen, hoe regelt u dat?

Als u in de supermarkt probeert af te rekenen met een briefje van € 100, dan gaat dat meestal niet vanzelf. Er moet een medewerker bijkomen om het dubbel te controleren of het wordt zelfs geweigerd. Met een briefje van € 200 of € 500 bent u waarschijnlijk helemaal kansloos om af te rekenen. Waarom bestaan deze biljetten dan toch?

Handelaren zijn blij met hoge waarde

Briefgeld van hoge waarde is praktisch voor grote contante betalingen. Handelaren die veel transacties op dezelfde dag doen, werken daarom vaak liever met cash. Een tweedehands autohandelaar kan een auto van € 8.000 afrekenen met 160 briefjes van € 50, maar is veel sneller klaar met 16 biljetten van € 500. Dat is praktisch voor handelaren, maar helaas ook voor criminelen. Europol schat dat 90% van alle 500 eurobiljetten in handen is van misdadigers. Om het criminelen moeilijker te maken ongezien geld te verplaatsen of op te bergen, worden de briefjes van € 500 vanaf 2018 niet meer gedrukt.

Een briefje van € 500 hoeft u niet in te leveren

Heeft u zelf nog ergens één of meer briefjes van € 500 liggen? Geen nood. De biljetten worden weliswaar niet meer gemaakt, maar behouden wel hun waarde. In tegenstelling tot de oude guldenbriefjes hoeft u een 500 eurobiljet dus niet om te wisselen bij de bank.

Moet u een groot bedrag cash betalen? Verhoog dan uw limiet

Met uw Wereldpas van RegioBank kunt u standaard tot € 1.000 per dag uit een geldautomaat opnemen. Het kan natuurlijk zijn dat u voor een grote aankoop een hoger bedrag nodig heeft. In dat geval kunt u tijdelijk uw opnamelimiet verhogen tot maximaal € 5.000 per dag. Dit bedrag kunt u alleen pinnen bij geldautomaten van SNS.

Geld opnemen in het buitenland

In een buitenlandse geldautomaat is uw opnamelimiet lager dan in Nederland. U kunt over de grens maximaal € 500 per dag opnemen. Tijdelijk een hoger maximum instellen is niet mogelijk. Gaat u een grote contante betaling doen in het buitenland? Zorg dan dat u al in Nederland het geld van uw rekening heeft opgenomen.

Het tijdelijk verhogen van de limiet regelt u zelf in de Mobiel Bankieren app of bij Arnold van Hooft. Houdt u wel rekening met minstens twee werkdagen verwerkingstijd.