Deze 5 factoren hebben invloed op uw hypotheek

Eindelijk: u heeft uw droomhuis gevonden. Nu nog even de financiering regelen en de sleutels zijn van u! Tenminste, als het lukt met de hypotheek. Weet u welke zaken invloed hebben op uw hypotheekaanvraag? We zetten er vijf voor u op een rij.

Wel/geen vaste baan

Een baan én een vast contract. Dat is voor alle hypotheekverstrekkers de meest ideale situatie. Heeft u een contract voor bepaalde tijd, dan wordt het al wat spannender. U kunt dan bij uw werkgever een intentieverklaring vragen. Daarin staat dat uw baas de intentie heeft om u in de toekomst wel een vast contract aan te bieden. Onder de voorwaarden dat u op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven.

Zelfstandig ondernemer

Als zzp’er heeft u meestal een wisselend inkomen. Daarom kijken banken naar uw gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Neem uw jaarcijfers, belastingaangiftes en belastingaanslagen altijd mee als u op hypotheekgesprek gaat. Onderneemt u minder dan drie jaar? Bij RegioBank kunt u als zzp’er al na twaalf maanden zelfstandigheid onder voorwaarden een hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.

Leaseauto

Heeft u een auto met een private leasecontract? Dan wordt deze voor een deel geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. En dat heeft invloed op hoeveel u bij de bank kunt lenen. Ook andere zaken die u least met een waarde van meer dan €500, zoals een cv-ketel of een tv, worden geregistreerd bij het BKR. En dat kan zomaar betekenen dat u tienduizenden euro’s minder kan lenen. Op Wegwijs wordt dat duidelijk uitgelegd.

Als u zakelijk least, heeft dit geen invloed op uw hypotheek.

Eigen geld

Vanaf 2018 kunt u niet meer dan 100% van de marktwaarde van uw nieuwe huis lenen. De taxateur bepaalt deze marktwaarde. Notariskosten, omzetbelasting bij een bestaande bouw, een eventuele bouwtechnische keuring en alle andere bijkomende kosten zijn dus voor uw eigen rekening en kunt u niet meer meefinancieren. Om een hypotheek te krijgen moet u de bank laat zien dat u deze kosten met eigen geld kunt betalen.

Duurzaam wonen

Als uw droomhuis duurzaam is, dan is er op hypotheekgebied meer mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld maximaal €25.000 extra hypotheek krijgen voor de aankoop of het verbouwen van een Nulopdemeter-woning. Dat is een woning die meer energie opwekt dan verbruikt. Of wilt u uw droomhuis verduurzamen, bijvoorbeeld met dubbelglas, zonnepanelen of een hr-ketel? Dan kunt u tot 9.000 euro extra hypotheek krijgen. Iedere hypotheekverstrekker bepaalt zelf of u in aanmerking komt voor deze extra financieringsruimte, afhankelijk van uw inkomen.

Heeft u uw droomhuis gevonden en bent u benieuwd hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Neem dan contact op met Arnold van Hooft. De koffie staat klaar!