Wanneer ben ik écht eigenaar van mijn nieuwe huis?

We merken dat er nog steeds veel onbekendheid bestaat over wanneer u nu écht eigenaar bent van een ander huis. Dat heeft te maken met de stappen die een koopovereenkomst doorloopt. Dat zijn er altijd drie.

1. Bod uitbrengen

Als u een bod heeft gedaan dat de verkoper heeft geaccepteerd, is dat het begin van de koopovereenkomst. Daarbij maakt het niet uit of u mondeling of schriftelijk biedt. Maar: eigenaar bent u officieel nog niet.

2. Voorlopige koopovereenkomst

Stap twee is het opmaken van de voorlopige koopovereenkomst. ‘Voorlopig’ omdat de wet de koper altijd bedenktijd geeft én u te maken heeft met ontbindende voorwaarden. Die wettelijke bedenktijd bedraagt drie dagen. In deze periode heeft u het recht om de koop ongedaan te maken. U hoeft zelfs geen reden op te geven. Een bekende ontbindende voorwaarde is de mogelijkheid om uw hypotheek rond te krijgen. Na drie dagen moet u dus opletten. Als u alsnog van de koop wilt afzien, maar niet aan de ontbindende voorwaarden voldoet, bent u de verkoper 10% van de vraagprijs schuldig.

3. Notaris

De derde stap is de gang naar de notaris. Die controleert de koopovereenkomst en maakt de notariële akte in orde. Als de hypotheekverstrekker het geld tijdig heeft overgemaakt, ontvangt u de sleutels van de woning. En dát is het moment dat de champagnekurken echt mogen knallen. Gefeliciteerd!

Heeft u vragen over een hypotheek voor uw nieuwe woning, onze adviseurs helpen u graag verder!