Uw hypotheekgesprek voorbereiden: 7 tips

Een eigen huis: de grootste uitgave van uw leven. Logisch dat u wat hulp nodig heeft bij het regelen van de hypotheek. Een goede hypotheekadviseur helpt u de juiste keuzes te maken. Zodat u prettig woont. Nu, en over dertig jaar. We geven u 7 tips voor een goede voorbereiding op uw hypotheekadviesgesprek.

1. Inzicht in uw inkomsten en uitgaven

Het ligt voor de hand: voor een goed advies hebben we een duidelijk beeld nodig van uw inkomsten en uitgaven. Ook spaargeld en ander vermogen, een studieschuld of overige leningen zijn van belang. Zet zelf vooraf uw maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Denk hierbij niet alleen aan de vaste lasten, zoals de zorgverzekering en de boodschappen. Misschien gaat u graag op verre vakanties, heeft u kostbare hobby’s of wilt u regelmatig uit eten blijven gaan? Ook ná het afsluiten van uw hypotheek, wilt u hier geld aan uit kunnen geven. Hoe beter u weet wat er maandelijks in- en uitgaat, hoe beter u weet welke ruimte u heeft voor uw woonlasten.

2. De juiste documenten als voorbereiding op uw hypotheekgesprek

Bij een inzicht van uw inkomsten en uitgaven, horen ook wat officiële documenten. Denk bijvoorbeeld aan deze documenten bij de voorbereiding op uw hypotheekgesprek:

  • De meest recente loonstrook en jaaropgave.
  • Pensioengegevens (zie bijvoorbeeld mijnpensioenoverzicht.nl).
  • De meest recente aangifte inkomstenbelasting.
  • Een rekenafschrift van de spaarrekening(en).
  • Opgave van beleggingen.
  • Overzicht van studieschuld en andere leningen.

U heeft in het eerste hypotheekgesprek niet direct alle documenten nodig. Met uw loonstrook of jaaropgave komen we in eerste instantie al een heel eind. Het is natuurlijk wel handig om alles direct bij de hand te hebben.

3. Wat wilt u voor hypotheek?

Hypotheken zijn er in vele soorten en maten. Gaat u voor lage maandlasten of wilt u juist snel zo veel mogelijk aflossen? Wilt u zekerheid op lange termijn of kiest u voor een variabele rente? Hoeveel spaargeld kunt u inleggen en tot hoeveel extra wilt u kunnen aflossen? Wilt u tot uw max lenen of liever wat minder? U kunt alvast bedenken wat u belangrijk vindt. Vervolgens zullen we samen deze vragen beantwoorden.

Hypotheekvorm kiezen

4. Denk na over de toekomst

Een hypotheek is een beslissing voor de lange termijn, tot wel 30 jaar. Het is niet mogelijk om precies te voorspellen wat u de komende dertig jaar wilt, kunt en gaat doen. Het helpt wel als u wat grote lijnen kunt uitstippelen. Heeft u een kinderwens? Wilt u vervroegd met pensioen? Wilt u meer of minder gaan werken? Hoe lang denkt u in dit huis te blijven wonen? Dit soort vragen zullen we met u bespreken tijdens het hypotheekadviesgesprek. Handig als u hier vooraf al over nagedacht heeft.

5. Denk na over extra kosten

Van klushuis tot nieuwbouwwoning: ieder huis brengt kosten met zich mee. Het een wat meer dan het ander. Denk vooraf na over verwacht én onverwacht onderhoud als u al een huis op het oog heeft. Misschien wilt u bovendien nog verbouwen. Houdt u naast uw maandlasten voldoende geld over om deze kosten te dragen?

6. Overweeg de risico’s

Wat de plannen ook zijn, soms loopt het leven anders. Mocht uw inkomen flink terugvallen, bijvoorbeeld omdat u uw baan verliest of langdurig ziek bent, dan wilt u niet direct hoeven verhuizen. Hier kunt u zich tegen verzekeren. Koopt u samen met uw partner? Dan is het belangrijk dat jullie ook nadenken over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden van één van beiden. Het is prettig om te weten dat de achterblijver zich in dat geval geen zorgen om de hypotheek hoeft te maken.

7. Vraag om duidelijkheid

Wij zijn altijd duidelijk in wat we voor u doen. Vóór uw adviestraject van start gaat, ontvangt u een dienstverleningsdocument. Hierin staat helder omschreven wat we voor u zullen regelen. Ook de kosten van het hypotheekadvies staan hierin aangegeven. Misschien wel het allerbelangrijkst: vraag gerust door als u iets niet begrijpt. Voelt u zich niet verplicht te doen alsof alles duidelijk is. We leggen u graag uit hoe een bepaalde hypotheekvorm of rentevaste periode in elkaar steekt.

Heeft u nog geen afspraak met een van onze hypotheekadviseurs? Maak vrijblijvend een afspraak met de Zelfstandige Adviseurs van Arnold van Hooft.