Zo helpt u uw kind aan een baantje

Als uw kind 13 jaar of ouder is, mag hij of zij een bijbaantje hebben of met vakantiewerk beginnen. Is uw kind van plan om deze zomer bij de camping, supermarkt of in een winkel te gaan werken? Bespreek dan samen eerst deze dingen. 

Welk baantje is geschikt?

Kinderen van 13 of 14 jaar mogen alleen klusjes en licht, niet-industrieel werk doen. Denk bijvoorbeeld aan vakkenvullen in een supermarkt, auto’s wassen of helpen op een manege, camping of in een speeltuin. Ga daarom met uw kind in gesprek. Wat zijn de mogelijkheden? Welk baantje lijkt hem of haar leuk? En wat past goed in de agenda? Er moet natuurlijk wel genoeg tijd overblijven voor huiswerk, sporten en hobby’s. 

Ga samen op zoek 

Vakantiebaantjes worden overal en nergens aangekondigd. In de winkel, op social media of in huis-aan-huisblaadjes bijvoorbeeld. Misschien hoort u via via wel van een leuk bijbaantje, of is er een kennis of familielid met een eigen bedrijf die wel wat hulp kan gebruiken in de zomer. Ga samen op zoek. Leuke vacature gevonden? Schrijf dan ook samen een mail of sollicitatiebrief. 

Oefen het gesprek

Spannend, uw kind is uitgenodigd voor een gesprek! Misschien wel het eerste sollicitatiegesprek ooit voor uw kind. Bereid het daarom goed voor. 

  • Maak een lijstje van de vragen waar jullie antwoord op willen hebben. Wat zijn de werktijden, wanneer is het lunchtijd, wat te doen bij ziekte en hoe hoog is het salaris?
  • Oefen samen het gesprek. Stel uw kind vragen als: waarom wil je hier werken? Wat doe jij met lastige klanten? Wat vind je wel of niet goed aan dit bedrijf?
  • Geef uw kind het advies om goed te vragen wat de volgende stappen zijn. Wanneer krijgt het te horen of hij of zij wel of niet wordt aangenomen? 
  • Spreek af dat uw kind nooit ergens een handtekening zet tijdens het gesprek. Vraag of uw kind de papieren meeneemt naar huis, zodat jullie er samen naar kunnen kijken. 

Tijd voor de administratie

Nog even en de salarisstrookjes, contracten en belastingpapieren stromen binnen. Tijd om al die documenten goed te organiseren. Laat uw kind zien hoe hij of zij een slimme administratie bijhoudt. Bewaar de papieren in mappen of op de computer. 

Wat te doen met het eerste salaris?

Altijd een bijzonder moment: het allereerste salaris. Spreek samen af wat uw kind van dat geld mag doen. Een deel op de spaarrekening zetten is altijd verstandig. Binnen een JongWijs-spaarrekening  kunt u verschillende spaarpotten aanmaken. Bijvoorbeeld eentje voor kleedgeld, bioscoop of een leuk uitje. Zo kan uw kind precies bijhouden hoeveel er in ieder spaarpotje zit. 

Wilt u een JongWijs Spaarrekening openen? Neem contact op met de adviseurs van Arnold van Hooft en wij helpen u graag verder.