Waarom rekenen banken negatieve rente?

De rente op spaarrekeningen daalt al langere tijd bij banken in Nederland. Veel banken rekenen al negatieve rente. Ook wij ontkomen daar niet aan. Vanaf 1 maart gaat RegioBank ook negatieve rente berekenen. Dat komt onder andere door de ontwikkelingen op de financiële markt en op de huizenmarkt.

Het aanbod van geld is groter dan de vraag

De hoogte van de spaarrente wordt bepaald door de vraag en aanbod van geld. Als er veel vraag is naar leningen, hebben banken meer geld nodig en stijgt de spaarrente. Andersom kan ook gebeuren, dan daalt de spaarrente. Op dit moment is er veel meer aanbod van geld dan dat er vraag is naar leningen.

Betalen banken ook negatieve rente?

Banken, en dus ook RegioBank, zijn verplicht hun overtollige digitale geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen. Vroeger kregen banken van de ECB hier rente over. Sinds 2014 moeten banken betalen voor het stallen van hun spaargeld bij de ECB.

Wat nu te doen met uw spaargeld

Met de lage en zelfs negatieve rente staan we voor een gezamenlijke uitdaging: wat te doen met spaargeld? Hoe haalt u genoeg uit uw geld om uw dromen waar te maken. Uw (klein)kind kunnen helpen bij een studie of huis? Of het goed regelen voor uw oude dag? Kunt u het beste sparen, beleggen of uw bijvoorbeeld uw hypotheek aflossen? Staat er een mooi bedrag op uw spaarrekening waar u voorlopig geen plannen voor heeft?

Wilt u meer informatie over de negatieve rente? Uw Zelfstandige Adviseur Arnold van Hooft helpt u graag!