Verborgen gebreken, wanneer heeft u daar mee te maken?

Houtworm die de balken heeft aangetast. Asbest in het plafond. Ernstige milieuvervuiling in de tuin. Kozijnen die door en door verrot zijn. Het zijn voorbeelden van wat we ‘verborgen gebreken’ noemen in makelaarstaal. Wat betekent dat eigenlijk voor de positie van koper en verkoper van een woning? We leggen het graag uit als uw adviseur. 

Verkoper: mededelingsplicht

Verborgen gebreken zijn – de naam zegt het al – allerlei gebreken waarvan de verkoper niet weet dat ze er zijn. Het kan ook zijn dat het probleem niet zichtbaar is, maar dat de verkoper wel het idee heeft ‘dat er iets mis kan zijn’. Bij de verkoop van een woning heeft die verkoper een mededelingsplicht. Als ook maar het kleinste vermoeden bestaat dat er iets niet in de haak is, moet hij dat zeggen.

Koper: onderzoeksplicht

En de koper? Die heeft weer een onderzoeksplicht. Eventuele zichtbare gebreken moet de koper zelf constateren als hij de woning opneemt. Voorbeelden van die zichtbare gebreken zijn schimmel op de muren, vochtplekken of lekkages. Dat kan erop wijzen dat er een groter probleem achter schuilt: ‘iets’ met het dak, de fundering of de leidingen.

Bouwkundige keuring

Maar er zijn ook gebreken die minder snel zichtbaar zijn als u geen bouwkundige achtergrond heeft. Het inschakelen van een deskundige, in de vorm van een bouwkundige keuring, is daarom altijd aan te bevelen. Dan komt u later niet voor verrassingen te staan.

De adviseurs van Arnold van Hooft hebben een groot netwerk en kunnen u in contact brengen met de juiste specialist. Zodat u onbezorgd uw nieuwe woning kan aankopen!