Hoe veilig pint uw kind? Vijf opvoedtips.

De helft van alle kinderen van 10 jaar en ouder weet hun pincode uit hun hoofd. Vijf jaar geleden was dat nog 70 procent, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Een pincode op een briefje schrijven is niet écht veilig, natuurlijk. Hoe zit dat bij uw kind(eren)? We helpen u met vijf opvoedtips.

Tip 1: Oefen met uw kind

Hoe vaak betaalt u zelf nog met contant geld? Juist, uw kind weet bijna niet beter of je betaalt alles met een pasje. En de enige manier om dat te leren is door het te doen. Oefenen, oefenen, oefenen dus. Met deze tips kunt u samen met uw kind alvast oefenen om veilig te pinnen.

Tip 2: Begin op tijd

Op tijd, dat wil zeggen voordat uw kind naar de middelbare school gaat. Op veel middelbare scholen moeten kinderen namelijk in de schoolkantine betalen met hun pinpas. Des te belangrijker dus dat ze dan weten hoe ze dat veilig kunnen doen.

Tip 3: Zorg dat uw kind zijn pincode geheimhoudt

Leer uw kind dat het zijn pincode altijd goed geheim moet houden. Uit het hoofd leren is dus belangrijk, want opschrijven is niet veilig. Ook moet uw kind erop letten dat niemand meekijkt als hij zijn pincode intoetst. En wat als uw kind de pincode is vergeten? Geen nood, dit is wat u doet.

Tip 4: Kijk regelmatig met uw kind naar zijn saldo

En dan staat uw kind in de schoolkantine en kan het niet betalen. Hoe kan dat nou? Te weinig saldo is vaak de oorzaak. Uw kind denkt wellicht dat hij of zij alles wel onthoudt, maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Met deze tips houdt uw kind gemakkelijk overzicht. De Mobiel Bankieren App is ook een handig hulpmiddel.

Tip 5: Help uw kind om te sparen

Spaart u zelf? Kinderen van ouders die sparen belangrijk vinden gaan zelf ook gemakkelijker sparen. Zo leren kinderen hoe belangrijk het is om te sparen voor grotere uitgaven. Bijvoorbeeld om hun mobiele telefoon te kunnen betalen of te laten repareren. U kunt hiervoor gebruikmaken van de spaardoelen voor 2019.

Kinderonderzoek Nibud

Dit artikel is gebaseerd op het Kinderonderzoek 2018 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Veilig met geld kunnen omgaan is een vereiste om later financiële problemen te voorkomen. Het Nibud adviseert ouders daarom hun kinderen veilig te leren pinnen.

Wat RegioBank kan betekenen voor u en uw kind

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij Arnold van Hooft en wij helpen u graag verder!