Eerste hypotheekgesprek? Neem je vader of moeder mee!

Het is zover: je wil afscheid nemen van het ouderlijk nest of huurwoning, en gaat een eigen huis kopen. Een leuk, maar ook spannend moment, waar veel bij komt kijken. Zoals een eerste hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur. Wie slim is, neemt zijn vader of moeder mee naar dit gesprek. Waarom? Vier redenen.

1. Hulp van een ervaringsdeskundige

Welke hypotheekvormen zijn er en welke past bij jou? Hoeveel kun je lenen en welke maandlasten horen daarbij? In een hypotheekgesprek bespreek je met een adviseur de mogelijkheden voor het kopen van een huis. Tijdens zo’n gesprek komt er veel nieuwe informatie op je af. Daarom is het fijn als er een ervaringsdeskundige meegaat, die zelf al eens een hypotheek afsloot. Zoals je vader of moeder. Zij kunnen de hypotheekadviseur vragen stellen waar je zelf niet aan denkt. Zo haal je meer uit je eerste hypotheekgesprek.

2. Twee horen meer dan één

Lineaire hypotheek, overlijdensrisicoverzekering, doorlooptijd. De kans is groot dat je tijdens het gesprek allerlei nieuwe begrippen hoort. Natuurlijk geeft je hypotheekadviseur uitleg, maar met je vader of moeder naast je hoef je niet alles zelf te onthouden. En mocht je iets niet helemaal hebben begrepen, dan kan je vader of moeder het later nog eens rustig uitleggen.

3. Je vader of moeder kent u

Weet je al hoe je droomhuis eruitziet? Wordt het een nieuwbouwwoning, waar je de meubels en keukenspulletjes alleen nog maar op de goede plek zet? Of koop je liever een sfeervolle jarendertig-woning, waar je nog flink aan moet klussen? Wat je plannen ook zijn, een eigen huis vraagt om een flinke investering. Je ouders kennen je wensen én financiële situatie. Zij kunnen daardoor met je meedenken en advies geven, zodat je de juiste keuze maakt.

4. U krijgt mogelijk extra financiële steun

Tegenwoordig heeft u eigen geld nodig voor het afsluiten van een hypotheek. Eigen spaargeld komt dan goed van pas. Maar ook als er niet veel geld op je spaarrekening staat zijn er mogelijkheden. Zo mogen je ouders bijvoorbeeld eenmalig een fors bedrag schenken. In 2018 kan deze belastingvrije schenking onder bepaalde voorwaarden oplopen tot wel € 100.000. Ook mogen je ouders geld lenen, of garant voor je staan. Vraag de adviseur van Arnold van Hooft hoe u met financiële steun je droomhuis betaalbaar maakt.